Godsejer politianmeldt for at bryde museumslov

En af Europas største juletræsproducenter er blevet anmeldt til politiet af Kulturstyrelsen for at jævne en gravhøj og plante den til med juletræer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Godsejer, juletræsprducent, kammerherre, hofjægermester, tidligere minister - og ifølge Naturstyrelsen ødelægger af fortidsminder.

Bernt Johan Collet fra Lundbygaard Gods mellem Vordingborg og Næstved bliver ifølge DR Sjælland nu både beskyldt og anmeldt af Naturstyrelsen for at have ødelagt en over 5000 år gammel langhøj - en tidlig form for gravhøj.

Museerne i Vordingborg og Kulturstyrelsen undersøgte fortidsmindet efter et tip og opdagede at stenene på gravhøjen samt en sjælden randstensrække var forsvundet.

Sjælden god stand

Langhøjene er ikke som det klassiske billede af en gravhøj med top, men netop randstenene gjorde højen til noget særligt, da de ofte er væk ved andre langhøje.

Museumsfolk inspicerede senest højen i 2008, hvor den var intakt, men nu er den altså jævnet med jorden, og der er plantet juletræer og anlagt en kørevej henover stedet, skriver DR Sjælland.

Godsejer uforstående

Godsejeren kan ikke forstå politianmeldesen, da han ikke mener, det har været muligt at opdage, at noget var galt.

- Kulturstyrelsens arkæolog skrev selv i 2008, at højen var næsten umulig at se, og at den burde afmærkes, men det har man aldrig gjort. Og når selv en arkæolog har svært ved at se højen - hvordan skulle vi andre så kunne, siger Bernt Johan Collet til DR Sjælland.

Kulturstyrelsen undersøger også en anden sag om et fortidsminde, der er fjernet på Collets ejendom. Sagen er dog så ny, at der endnu ikke er taget stilling til, om den skal meldes til politiet.


Nyhedsoverblik