Flere unge forsøger at begå selvmord

En ny undersøgelse viser, at flere unge fra Holbæk, Kalundborg og Odsherred Kommuner har forsøgt at begå selvmord. Faktisk dobbelt så mange som på landsplan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere unge i Nordvestsjælland forsøger at begå selvmord

- Det er frygteligt at tænke på. Mange af dem i ens omgangskreds kommer herfra, så det er frygteligt, siger Mads Johan Jensen, fra Holbæk.

Selvom Mads Johan Jensen kun går i 9. Klasse, kender han det alt for godt

- Jeg har en ven, som havde en ven, der begik selvmord efter hård mobning. Han hang sig selv. Så ja, jeg er rimelig tæt på det

En ny undersøgelse viser, at en ud af ti unge har forsøgt at begå selvmord I Holbæk, Odsherred og Kalundborg Kommuner.

I de tre kommuner er det samlet set 9 % af de over 2300 adspurgte unge. På landsplan er der tale om 4 %. Det er altså dobbelt så mange selvmordsforsøg.

- For det første gør det mig skræmt. Det undrer mig også meget. Jeg kan ikke forstå, at det er her i byen, hvor jeg bor, da jeg ikke selv har oplevet det, siger Ditte Jensen fra Holbæk.

Spørgsmål uden uddybning
Bag undersøgelsen står de tre kommuner. Projektleder Helle Oldrup Jensen, fra Holbæk, forklarer, at formålet er at finde ud, hvordan de unge trives. Men resultatet overrasker hende

- Det er rigtig trist, og det kom meget bag på os, at vi har så mange unge, der har forsøgt at tage deres eget liv, siger Helle Oldrup Jensen.

Spørgsmålet gik på, om den unge havde forsøgt at tage sit eget liv. Svarmulighederne var: Nej, Ja en gang eller ja flere gange.

- Vi har kigget på, hvordan andre har gjort det, og på den måde verificerer vi, at vi har stillet spørgsmålet på den måde. Lige nu kommer vi ikke til at uddybe spørgsmålet nærmere for at klargøre, eksempelvis, hvornår i deres liv, de har forsøgt at begå selvmord, siger Helle Oldrup Jensen.

”Et selvmordsforsøg er et for meget”
På Holbæk kommune tager man undersøgelsen meget alvorligt

- Det er selvfølgelig meget overraskende, at tallene er så høje. Hver eneste ung der går med de tanker, er en for meget. Så det er meget alvorligt, synes jeg, og det skal vi selvfølgelig gøre noget ved, siger Helle Mariager, chef for særlige tilbud til børn og unge i Holbæk Kommune.

De har allerede sat flere konkrete tiltag i gang.

Vi har, blandt andet, lavet det, der hedder en task force gruppe i vores familiecenter. Det er nogle mennesker, som går ud og arbejder i mellemfasen. Fra en ung, en familie eller andre henvender sig, til at vi kan lave en egentlig foranstaltning, som vi skønner, er bedst, der er en mellemfase, hvor vi skal være meget opmærksomme på ikke at tabe de unge, siger Helle Mariager.

 

 

Steder der kan hjælpe
Hvis man som ung går med selvmordstanker, eller man har brug for at tale med en om andre svære forhold, så er der forskellige steder i Holbæk, man kan søge hjælp.

Ungeprojekt 2011

Lystavlen.dk

Kommunens Familiecenter

Akut Team Holbæk 


Nyhedsoverblik