Flere sjællandske unge får lærlingeplads i hovedstaden

Et stigende antal unge fra Sjælland beslutter sig for at tage turen til København i forsøget på at skaffe en læreplads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rekordmange sjællandske unge vælger at blive hovedstadspendlere i jagten på en læreplads, skriver DAGBLADET Ringsted.

1300 praktikpladsaftaler havde sjællændske erhvervsskoleelever og virksomheder i Region Hovedstaden således indgået i november måned sidste år. Selv om tallene fra december endnu ikke er klar, er det allerede det største antal på et år siden de første statistikker blev opgjort i 2003. Det viser tal fra Undervisningsministeriet, som avisen har bearbejdet.

Ifølge Jacob Christiansen, kommunikationschef på Roskilde Tekniske Skole, sker den stigende pendling delvist af nødvendighed for nogle elever:

- Kigger man på praktikpladsen.dk, er der bare flere ledige pladser i hovedstaden, end på Sjælland i nogle brancher, siger han til avisen.

En del af forklaringen er dog også, at stadig flere elever gerne pendler langt for at få den »rigtige« praktikplads.

- Vi ser blandt andet på vores medieuddannelser, at der en stor jagt på at få den rigtige og gode praktikplads, siger Jacob Christiansen.

Selv om der er længere til Hovedstaden fra erhvervsskolen Selandia i Slagelse, genkender Anette Bak Frederiksen, praktikcenterchef på skolen, tendensen.

- Om det er til hovedstaden eller over Storebælt, som enkelte også er begyndt at gøre, så mærker vi, at der er flere, som er villige til at flytte sig for at indfri deres ambitioner, siger hun til DAGBLADET Ringsted.

Anette Bak Frederiksen fortæller, at der på nogle uddannelser, eksempelvis til kok, tjener, bager og konditor, længe været tradition for at flytte sig langt efter drømme-elevpladsen. Men den kultur har nu bredt sig:

- Der er de unge, der godt kan se, at der ikke er mulighed for at få en plads på en stor lager- og logistik-virksomhed i Slagelse. Der er også elever, der synes, at en praktikplads på metroprojektet er fantastisk spændende og attraktiv, siger hun.

Hos Region Sjælland kender man alt til udviklingen. Ifølge konsulent i regionens afdeling for regional udvikling, Daniel Vizel, kan udviklingen godt bekymre. Og så alligevel ikke:

- Vi ser faktisk også, at der er unge, der pendler den anden vej. Vi havde troet, at det tal var faldet over tid. Men det er faktisk fastholdt. Det viser bare, at arbejdsmarkedet bliver mere dynamisk, siger han.


Nyhedsoverblik