Eksperter: Bestikkelsessag den største af sin art

Hvis sigtelserne mod de 13 personer i bestikkelsessagen fra Region Sjælland holder stik, er det den største af sin art i Danmark, lyder det fra eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ikke tidligere har der her i Danmark været en sag om bestikkelse så stor, som den mulige sag fra Region Sjælland, der tirsdag er blevet afsløret. 13 personer er blevet anholdt og sigtet i sagen, og viser politiets mistanke sig at holde stik, er der tale om en historisk stor sag.

- Vi har ikke haft større sager her i landet tidligere. Der har været en række mindre sager - 10-12 styks siden år 2000, men det er klart, at alene antallet af anholdte i den her sag tyder på, at det er en større en af slagsen, at der er forgreninger, og at der måske er tale om lidt mere systematisk arbejde, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Seriøse fængselsstraffe

Sagen fra Region Sjælland drejer sig om mistanke om uberettigede økonomiske dispositioner i tilknytning til private leverandører, som regionen har indgået aftaler om it-leverancer med.

Transparency International Danmark, der er en organisation, som arbejder for at bekæmpe korruption, kalder også sagen for usædvanlig.

Organisationens formand Knut Gotfredsen sammenligner sagen med en sag fra Christiania for et år siden, hvor 80 personer blev anholdt på Staden. Her blev en politimand også anholdt, hvilket også er tilfældet i denne sag.

- Jeg kan ikke huske en bestikkelsessag inden for Danmarks grænser i den offentlige sektor, og slet ikke så stor. Det er meget udsædvanligt, at der er så mange anholdte, og at der er politi blandt de anholdte. Danmark har traditionelt set ligget meget langt nede, hvad angår bestikkelse og korruption. For det første har vi har en kultur imod det, og for det andet er straffen meget hård. Vi taler seriøs fængselsstraf, siger Knut Gotfredsen til TV ØST.

Af tidligere sager om bestikkelse i Danmark nævner Morten Niels Jakobsen blandt andet en meget omdiskuteret sag fra begyndelsen af 1980'erne om en borgmester i Aalborg, der fik lavet et grønt badeværelse meget billigt. Borgmester Marius Andersen blev idømt seks måneders fængsel for kun i begrænset omfang at have betalt for arbejdet, der var udført af en entreprenør, som stod for en god del af kommunens arbejde med varmeforsyningen.

Op til seks års fængsel

Ifølge Morten Niels Jakobsen er incitamentet til at bestikke folk ofte økonomisk eller et forsøg på at få adgang til en bestemt ydelse.

Danmark ligger øverst over de lande, hvor der er mindst korruption og bestikkelse, viser den seneste liste fra 2014 over korruptionsramte lande.

Strafferammen er fængsel i op til seks år i bestikkelsessager.


Nyhedsoverblik