Ekspert: Shell-regler er ulovlige

Shells sikkerhedsregler er ulovlige. Det mener en professor i erhvervsret ved Aarhus Universitet. Gitte Niegschs sag vil stå godt i retten, mener eksperten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sagen om Shell-medarbejderen har de seneste dage skabt stor debat. En ekspert mener nu, at Shells regler er ulovlige. Det skriver Sjællandske i dag.

Det er professor i erhvervet med særlige ekspertise i ansættelsesforhold Ole Hasselbalch, der melder sig på banen. Han mener, at den nu tidligere Shell-medarbejder Gitte Niegsch gjorde det helt rigtige, da hun i februar forhindrede tre spritbilister på tanken i Smedegade i Slagelse i at køre videre. Hun blev dog efterfølgende fyret og øjeblikligt bortvist fra sin arbejdsplads.

Ifølge Shells regler må en medarbejder nemlig ikke have fysisk kontakt med kunder, der enten stjæler eller kører, selvom de har drukket. Desuden skal man bære en gul sikkerhedsvest, hvis man opholder sig på forpladsen. Det er netop de forhold, som Shell har brugt i sin begrundelse for, at Gitte Niegsch i blev fyret og bortvist tilbage i marts.

- Hvis Shell har så rigide regler og nu har afskediget en medarbejder på grund af de regler, så har firmaet en dårligt sag i et eventuelt søgsmål, vil jeg mene. Kommer en fuld man ind på en tank og vil køre videre derfra, har man strafferetligt pligt til - så vidt det er muligt - at gribe ind. Og jeg forstår, at det var, hvad medarbejderen gjorde, siger professor Ole Hasselbalch til Sjællandske.

Shell har handlet forkert

I stedet for at have bortvist og fyret Gitte Niegsch, burde Shell have handlet helt anderledes, mener Ole Hasselbalch.

- Jeg synes, at den her sag er håndteret helt forkert fra Shells side. Firmaet skulle i stedet have givet medarbejderen en buket blomster og et kys på kinden, siger Ole Hasselbalch.

Han mener desuden, at Shells regler om, at medarbejderne ikke må have fysisk kontakt med for eksempel spritbilister er ulovlige. Han pointerer, at Shell godt kan have regler, men at bruge dem til at fyre en medarbejder, kan de altså ikke. 

- Generelt er det jo sådan, at borgerne ikke må lægge hånd på hinanden og bruge fysisk magt over for tilfældige. Men der kan være situationer, hvor man bør gribe ind, og det kunne være ved at standse spritbilister, og så kan påberåbe sig nødret, der gør én straffri - hvis ellers den indgribende handling står i et rimeligt forhold til den forbrydelse, man vil forhindre, forklarer Ole Hasselbach.

Shell ønsker ikke at kommentere

Shell ønsker ikke at kommentere på Ole Hasselbachs udtagelser og fastholder, de regler de har. 

- Jeg vil nøjes med at sige, at det er vigtigt at understege, at vores sikkerhedsregler ikke tilsiger, at man som medarbejder ikke handler, men at man ikke udsætter sig selv for fare, når man konfronteres med en spritbilist, en røver eller lignende, men i stedet ringer til politiet. For selvfølgelig skal man ringe til politiet, det er da klart, siger Dansk Shells kommunikationschef, Jesper Brieghel, til Sjællandske.

Han pointerer desuden, at hvis det kommer der til, er det domstole, der skal afgøre, hvem der har ret, siger Jesper Brieghel.


Nyhedsoverblik