Ekspert om H.C. Andersen fund: En sjældenhed

Det er et fund i særklassen, at H.C. Andersens manuskript til eventyret Psyken er dukket op på Knuthenborg Gods, siger eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Eksperter har onsdag slået fast, at det manuskript, der er fundet på Knuthenborg Gods, er et originalt et skrevet af H.C. Andersen, og fundet vækker begejstring hos fagfolk.

- Det hører virkelig til sjældenhederne, at et sådan manuskript dukker op. Jeg kan ikke huske sidst, der er dukket et komplet H.C. Andersen-manuskript op, siger professor emeritus, Dr.phil, Johan de Mylius, der kalder sig landets førende H.C. Andersen ekspert.

Historien om kærlighed til kunsten

Manuskriptet er skelettet til eventyret Psyken, der udkom første gang i 1861. Ifølge Johan de Mylius er det historien om kunstnerkærlighed. Det handler om en billedhugger, der ikke får opfyldt sin drøm om kærligheden. Kærligheden opstår i stedet for i kunsten. Kunstneren dør, men kunstværket overlever, og kunsten er ifølge H.C. Andersen noget, der overlever, mens mennesket dør.

Og her 144 år efter er værket altså fundet med Andersens egne noter og rettelser.

- Det giver et indblik i H.C. Andersens arbejdsproces. Man kan se de sidste rettelser og ændringer, og det kan man som forsker få en del ud af. Man vil kunne se de vægtninger, han har foretaget i sin kunstneriske proces. I et andet af hans eventyr - En moder - har man skitserne til det, og der kunne man eksempelvis se, at han meget sent besluttede, at moderen ikke skulle vågne igen. Det er enormt oplysende at få indblik i, siger Jacob Bøggild, der er professor ved H.C. Andersen centeret på Syddansk Universitet.

Måske en million kroner værd

Ifølge Johan de Mylius er Psyken en sen H.C. Andersen-fortælling. I den collinske samling på Det Kongelige Bibliotek findes et seks blades koncept for Psyken, og hvis det manuskriptet fra Knuthenborg er en færdig udgave, er det mere end det, forskerne kender, og det vil derfor være meget værdifuldt, lyder vurderingen. men hvad det præcist er værd, er endnu svært at fastslå

- Det Kongelige Bibliotek og H.C. Andersen Museet i Odense vil helt sikkert byde på det. Normalt vil de have brug for støttemidler til at købe det. Men der kan også sidde en samler, som ville kunne byde det op. Der er blandt andet en antikvarboghandler i USA, som plejer at være på stikkerne. Et komplet manuskript ville gå for 300.000 kroner og opefter - måske runde en million. Da det ikke er så kendt et eventyr, vil det trække ned. Havde det været Nattergalen for eksempel, havde samlere fra hele verden stået på nakken af hinanden, siger de Mylius.

Ukendt forhold til Knuthenborg

Hvorfor teksten er havnet på Knuthenborg Gods er uvist, men Jacob Bøggild gætter på, at H.C. andersen, der i forvejen kom i de bedre kredse også havde bekendte på Knuthenborg og måske har foræret det til den daværende godsejer.

Hans bud er, at lensgreveparret Stephanie og Christoffer Knuth, der bor på godset nu, har rettighederne til manuskriptet.

- Jeg tror ikke, det er sådan ligesom med Danefæ, at de fluks skal overdrages til Nationalmuseet. Forskere vil skrive det hele af, så de kan forske i teksten, men det er så vidt, jeg ved, op til ejerne at bestemme, hvad der skal ske med manuskriptet, uden at jeg dog er jurist og ved det 100 procent, siger Jacob Bøggild.  

Christopher Knuth har onsdag oplyst til TV ØST, at dokumenterne foreløbigt bliver opbevaret i en bankboks, og at der i efterårsferien er planer om at lave en H.C. Andersen særudstilling i samarbejde med Museum Lolland-Falster.


Nyhedsoverblik