Direktør: Giv gulerødder for at tage lærlinge

Det skal gøres mere attraktivt for virksomheder, hvis det skal lykkes at få dem til at tage flere lærlinge, lyder meldingen fra Væksthus Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis virksomheder og håndværksmestre rundt om på Sjælland skal tage flere lærlinge ind, kommer man ikke uden om, at det skal gøres mere attraktivt rent økonomisk, end det er i dag. Det mener direktør i Væksthus Sjælland, Mads Vaczy Kragh ifølge DAGBLADET Ringsted.

Konsulentbureauet Deloitte har netop offentliggjort en rapport for Undervisningsministeriet, der konkluderer, at danske virksomheder bør kunne oprette 33.700 ekstra praktikpladser i forhold til i dag.

Heraf ligger der ifølge Deloittes beregninger 3679 gemt hos mestre og virksomheder i Region Sjælland.

Virksomheder skal kompenseres

Mads Vaczy Kragh anerkender, at der er et potentiale. Men han kritiserer, at rapporten ikke kigger på de økonomisk realiteter ude i virksomhederne.

- Vi har brugt meget energi på at tale det her op de senere år, uden at flere er kommet i praktik. Vores klare anbefaling er, at man må kompensere virksomhederne for at tage en lærling ind. Alternativt må man sætte lærlingelønnen ned, siger han til avisen.

Væksthusdirektøren peger på, at Sjælland adskiller sig fra resten af landet ved, at en stor andel af firmaerne er beskæftiget inden for byggeriet og anlægsbranchen, ligesom der er mange små og mellemstore virksomheder.

Svært for mindre virksomheder

Især for sidstnævnte kan det være svært at tage flere lærlinge ind.

- Deres råderum og fremtidsudsigter er mere usikre, når de skal overveje en lærling, end når man har 250 mand ansat. En lærling er ansat i op til flere år. Mange af de her små firmaer står jo og overvejer, om de har nok at rive i bare halvandet år frem, siger væksthusdirektøren til DAGBLADET Ringsted.


Nyhedsoverblik