Byret underkender Ankestyrelse i sag om tvangsfjernelse

To drenge på syv og ni år skal efter tre år og ni måneders tvangsfjernelse nu hjem til deres forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Byretten i Roskilde har torsdag ophævet Ankestyrelsens afgørelse i familien Andreassens sag.

Det skriver DR Sjælland.

- Vi har det fantastisk. Det er den bedste nyhed, man kan få, ovenpå alt det, vi har været igennem, siger moren til til de to drenge.

Speciel sag

Sagen har haft et meget specielt forløb. For et halvt år siden besluttede Ringsted Kommune efter talrige psykologundersøgelser af familien, at børnene skulle hjemgives til forældrene i juli.

Men det satte Ankestyrelsen en stopper for. Styrelsen underkendte samtlige psykologundersøgelser, som man ikke mente, levede op til standarden.

Sagen blev behandlet i byretten i Roskilde 21. oktober, og i dag kom afgørelsen om, at Ankestyrelsens afgørelse ophæves.

Dommen lægger vægt på de seneste psykologerklæringer, som netop vurderer, at der ikke er noget til hinder for, at forældrene varetager forældreskabet. Dermed anerkender byretten de erklæringer fra psykologerne, som Ankestyrelsen ikke mener, lever op til standarden.

Sjælden afgørelse

Det er meget sjældent, byretten går ind og ophæver Ankestyrelsens afgørelser.

I perioden fra 2008-2012 har byretterne kun omgjort 30 ud af 1.693 af Ankestyrelsens afgørelser på børneområdet eksempelvis i sager om anbringelser af børn uden samtykke - altså i under to procent af sagerne.

Ankestyrelsen har ikke ønsket at udtale sig, men skriver i en mail til DR Sjælland, at man har noteret sig dommen og nu vil nærlæse den og præmisserne.

Ifølge familien Andreassens advokat, Thorbjørn Thomsen, kan sagen ikke umiddelbart ankes til Landsretten. En ny lov betyder, at Ankestyrelsen skal søge procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke, og det kan kun ske, hvis nævnet mener, at sagen er principiel.

Politiker fulgte sagen

En af dem, der har fulgt sagen tæt næsten fra begyndelsen i 2012, er folketingspolitiker Karina Adsbøl (DF).

- Jeg har undret mig, lige fra første gang sagen landede på Socialudvalgets bord i Folketinget og har stillet spørgsmål til flere socialministre gennem årene, siger hun.

Senest henvendte Karina Adsbøl sig til sin daværende kollega i Europaparlamentet Rikke Karlsson, som for nylig forlod Dansk Folkeparti. Hun kender til sagen, fordi den ligger i Europaparlamentets udvalg for andragener, et såkaldt borgerklagenævn, og hun overværede retssagen i byretten 21. oktober.

Karina Adsbøl glæder sig nu på familiens vegne.

- Det er meget usædvanligt, at Ankestyrelsens afgørelser ophæves, men jeg håber, det er udtryk for, at nogen kan se, at den her sag har været helt uretfærdig. Det er et udtryk for at retfærdigheden er sket fyldest, siger Karina Adsbøl til DR Sjælland.


Nyhedsoverblik