Borgere kan slippe for dyre påbud

En ny spildevandsplan betyder, at op mod 2000 borgere i Slagelse Kommune måske slipper for påbud om kloakering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Anne-Marie Rahbek er glad for udsigten fra sit hus ved Lindeså. Udsigten til et påbud fra kommunen er hun til gengæld knapt så glad for. Åen ved hendes hus skulle ellers være ren. Alligvel kan hun og hendes mand se frem til et påbud om kloakering.

 - Vi er pensionister, så det ville ærligt talt betyde temmeligt meget. Vi har ikke lige 80.000 kroner liggende, siger hun.

Villum Christensen (LA) er formand for Erhvers- Plan- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune. Han mener ikke, at et påbud vil være rimeligt.

 - Fordi Lindeså 10 km herfra har et stykke, hvor faunatallet er 4 i stedet for 5, så skal de også have påbud heroppe. Det er fuldstændig gak gak, siger han.

Ny spildevandsplan på vej

Men nu ser det ud til at Anne-Marie Rahbek slipper for påbud. En ny spildevandsplan er netop indstillet til godkendelse i Kommune. Fremover vil man måle mere præcist for at finde ud af, hvor en eventuel forurening opstår. Og så vil man også se på, hvordan man kan forbedre vandmiljøet, uden at borgere bosat omkring kommunens vandløb skal betale regningen.

 - Det kan være noget med at sørge for god iltning ved at lægge grus ud, lave nogle gode gydesteder osv. Alle de ting, som bidrager til et godt liv i åen, siger Villum Christensen.

Banebrydende vandplan

Dyre kloakeringspåbud har skabt store problemer for flere borgere i regionen. For eksempel Klaus Knudsen i Guldborgsund Kommune, der fik en fængselsdom på 14 dage, fordi han ikke kunne betale for kloakering. Villum Christensen forventer, at andre kommuner vil lade sig inspirere af Slagelses nye spildevandsplan. Naturstyrelsen har indtil nu været kritiske over for planen, som de ikke mener lever op til lovenkravene. Men Villum Christensen er ikke bekymret.

 - Man skal have nogle bestemte faunatal og det siger noget om åens tilstand. Hvis man når de faunatal, så er det sådan set ligemeget, hvordan man når dem. 

Sund fornuft, mener Anne-Marie Rahbek. Det vigtigste er at passe på naturen.

 - Hvis der er beviselig forurening, er det selvfølgelig rimeligt, at vi skal gøre noget ved det, siger hun.

Den nye spildevandsplan skal nu i offentlig høring i 8 uger, før den sendes til afstemning i byrådet. Indtil da krydser hun og hendes mand fingre og håber på det bedste.


Nyhedsoverblik