Bøder for dårlig sikkerhed er for små

Forsker mener, at bøderne er for små, når bygge-anlægsbranchen ikke prioriterer et sikkert arbejdsmiljø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tømrere, murere, stilladsarbejdere og andre byggefolk lever livet farligt. Risikoen ved at gå på arbejde i bygge-anlægsbranchen er stort set uændret siden 1980, mens den for de fleste andre brancher er halveret.

Årsagen er, at bøderne er for små og for sjældne, når arbejdsgivere bryder Arbejdsmiljøloven, mener Louise Møller Pedersen, der er ph.d. i forebyggelse af arbejdsulykker fra Aalborg Universitet.

- Det er simpelt hen for billigt ikke at prioritere et sikkert arbejdsmiljø i den danske byggebranche, siger hun til Avisen.dk.

Mand fra Falster dræbt i arbejdsulykke

Tilbage i januar blev en 32-årig mand fra Idestrup på Falster dræbt i en arbejdsulykke på d'Angleterre i København.

Avisen.dk har på det seneste afdækket alvorlige arbejdsmiljøproblemer under renoveringen af luksushotellet. Her risikerer stilladsarbejderens firma en bøde i størrelsesordenen 50-100.000 kroner, mens hovedentreprenøren Pihl & Søn ikke kan drages til ansvar for uforsvarligt arbejde hos en underentreprenør.

Siden 2010 har Pihl & Søn dog fået fem bøder for brud på Arbejdsmiljøloven, som tilsammen beløber sig til 250.000 kroner. Det fremgår af en redegørelse om Pihl & Søn bestilt af Beskæftigelsesministeriet.

- Det er rigtig skidt, men bøder i den størrelsesorden og risikoen for at få flere får ikke nødvendigvis en milliardvirksomhed til at prioritere sikkerhed højere, vurderer Louise Møller Pedersen.

Hvert år mister omtrent 10 ansatte i bygge-anlægsbranchen livet ved en arbejdsulykke, mens 1.100 kommer alvorligt til skade.

Dårlig planlægning skyld i ulykker

Ifølge BAT-Kartellet, som repræsenterer forskellige faggrupper i bygge-anlægsbranchen, skyldes cirka halvdelen af ulykkerne i byggeriet mangelfuld planlægning hos bygherre eller underentreprenører.

- Der skal være økonomisk pisk til de onde og gulerod til de gode. Hvis man gjorde sikkert arbejdsmiljø til at stærkere kriterium ved udlicitering af offentligt byggeri, ville 'vaneforbryderne' stå med et stort problem, siger sekretariatschef Gunde Odsgaard til Avisen.dk.

Brancheorganisationen Dansk Byggeri tror ikke på, at større bøder eller økonomisk forfordeling af branchens dydsmønstre er løsningen. Man kan ikke 'piske' sig til bedre sikkerhed, mener arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.

- Det er en branche, der lever af at være entreprenante og få tingene gjort. Det lyder banalt, men det, der virker, er at holde hænderne i lommen i fem minutter længere, mens man tænker over, hvordan arbejdet udføres sikkert, siger hun til Avisen.dk.


Nyhedsoverblik