Alene med farlige kriminelle

Institutionen Kofoedsminde på Lolland huser nogle af landets farligste kriminelle udviklingshæmmede. Alligevel tager personalet alene på tur med beboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det på trods af, at Arbejdstilsynet i efteråret gav institutionen et påbud om at undgå, at ansatte arbejder alene i farlige situationer. Det skriver Fagbladet FOA torsdag.

Social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på Kofoedsminde, Susann Nygaard, er stærkt bekymret.

"Jeg er bange for, at en kollega en dag kan blive dræbt," siger hun til Fagbladet FOA.

Susann Nygaard er særligt bekymret for sine kolleger på de lukkede afdelinger, der huser de farligste beboere. De fleste har ret til at komme uden for institutionen op til tre timer dagligt med en ledsager.

"Der er som regel kun tre medarbejdere på hver afdeling, og nogle gange færre ved sygdom. Så i praksis er det ikke muligt at tage to af sted med en beboer," fortæller Susann Nygaard.

Arbejdstilsynet har fokus på at undgå alenearbejde, når de vejleder eksempelvis bosteder eller psykiatriske afdelinger i at forebygge vold.

"Hvis man arbejder alene med beboere, som er uforudsigelige og voldelige, er det svært at forebygge risikoen for vold tilstrækkeligt. Det er vigtigt, at nogen kan se eller høre den ansatte og komme hende eller ham til undsætning," siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Lill Palmblad.

FOAs ansvarlige for arbejdsmiljø, Inger Bolwinkel, har bedt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen stramme Arbejdsmiljøloven op.

"Der er behov for at slå fast, at ansatte ikke må arbejde alene, hvis det indebærer en særlig risiko for vold," mener Inger Bolwinkel.

Sidste år eksploderede tilfældene af vold og trusler mod ansatte på Kofoedsminde - fra 20 anmeldte sager om fysisk vold i 2010 til 41 i 2011.

Ansatte i psykiatrien og på specialområdet er generelt udsatte. Af dem har én ud af fire været udsat for vold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse blandt 1.596 FOA-medlemmer. I den danske arbejdende befolkning sker det til sammenligning kun for én ud af 13, viser de seneste tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.


Nyhedsoverblik