Ødelagt elevator: Afskåret fra resten af byen

I en hel måned har kørestolsbrugere og gangbesværede været afskåret fra at komme fra den ene side af Tølløse til den anden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den nye Tølløse Station deler byen i to. Derfor kan man kun komme fra den ene side til den anden ved at krydse banen. Der er bare kun én løsning, hvis man sidder i kørestol - en elevator - og den har været i stykker i en måned.

- Man kan godt somme tider blive sur over det. For vi vil jo gerne afsted begge to på en gang, ikk? Det plejer vi jo at være, så det ikke kun er mig, der skal i byen hver gang alene, siger Else Leo. Hendes mand Jørgen sidder i kørestol. Og de plejer at følges ad, når de skal handle. Alle butikkerne ligger på den modsatte side af banen i forhold til deres hjem. Så derfor kan Jørgen ikke komme med, så længe elevatoren er i stykker.

Der er flere andre muligheder for at krydse banen. Man kan tage trapperne, man kan gå ned ad nogle lange trin - såkaldte tramper - og ned i en tunnel. Og så kan man gå en omvej på cirka 600 meter. Men den vej er både lang, og alt for stejl for Else Leo, hvis hun skal skubbe Jørgen.

Og der er mange, der har det samme problem. Det fortæller Birgit Olsson, der har startet en underskriftsindsamling for at få en mere holdbar løsning for de gangbesværede i byen.

- Jeg har fået rigtig mange mails fra folk, der har det rigtig skidt med, at de ikke kan komme med toget. Eller bare op i vores Brugs, siger hun.

På halvanden uge har hun samlet mere end 400 underskrifter - og flere er på vej, siger hun.

Banedanmark siger i dag, at der er op til 12 ugers ventetid på nogle af delene til elevatoren. Derfor går der noget tid endnu, før den kommer til at virke igen.

Er det en holdbar løsning, at de skal vente til det er færdigt?

- Nej, vi gør det så hurtigt vi kan. Vi skifter de dele, der skal skiftes, og det er klart, at når det er så nyt et anlæg som det dernede, er det muligt at vi må kigge på om der er nogle af delene, der ikke er solide nok til at være på vores stationer. Men selvfølgelig skal det laves, siger Martin Lohse, der er anlægschef i Banedanmark.

Så indtil videre må Else Leo og hendes mand finde sig i, at de ikke kan krydse banen til fods.

- Vi er sat helt til en side. Byen er skilt ad. Os der bor på den side vi er helt for os selv, siger hun.


Nyhedsoverblik