Vindmølle-affald kan redde Gedser Odde

DONG Energy har kastet en mulig redningskrans ud til Bevar Gedser Odde. De har tilbudt at stille bølgebrydere op ved odden, som skrider i havet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De gamle fundamenter fra vindmølleparken ved Onsevig på Lolland, der er dømt til pensionering, kan komme til at gøre en stor forskel i at beskytte andre dele af kysten mod havet.

DONG overvejer nemlig at bruge fundamenterne som kystsikring ved Gedser i stedet for at bryde dem til grus i en havn i området.

Det oplyser Tonny Pedersen, formand for foreningen Bevar Gedser Odde  (BGO).

Ikke besluttet endnu

Tonny Pedersen blev for snart to uger siden kontaktet af DONG Energy. DONG planlægger nedrivningen af vindmølleparken ved Onsevig, der var verdens første vindmøllepark.

De foreslog BGO, at de ville sejle de 11 store betonfundamenter til Gedser Odde for at beskytte odden mod erodering.

Tonny Pedersen gør det klart, at det er endnu ikke sikkert, da det fortsat blot er et forslag fra DONG, men ikke vedtaget.

- DONG vil først have hentet tilbud på, hvor meget det vil koste at flytte fundamenterne kontra, hvor meget det koster at sejle dem i havn og sælge det brugte beton, siger han til TV ØST.

Det vil være en blodtud til Poseidon, skriver Tonny Pedersen

Trodser elementerne

De 11 betonfundamenter er på nuværende tidspunkt lokeret nord for Onsevig på Lolland, hvor de har stået siden havvindmølleparkens opførsel i 1991.

 De vejer hver især omkring 90 ton, oplyser Tonny Pedersen. Han fryder sig over den mulighed, de har for at trodse havets brutalitet mod klinten.

- Det vil være en blodtud til Poseidon, siger han .

Tonny Pedersen ser den største trussel mod oddens klinter som stormene fra øst. Og betonklodserne skal netop placeres som bølgebrydere og kystsikring, så de kan forhindre havets hærgen.

På mandag skal BGO og DONG Energy holde møde om de videre overvejelser, og vil måske der finde frem til en løsning.


Nyhedsoverblik