Vinderkop kan sladre om de ældre

En kop, der overvåger, om ældre får nok at drikke vandt i kategorien teknologi ved Unge Forskere. Det er elever fra Slagelse, der har opfundet den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis det ikke var for et par ledninger, der stikker ud, så ligner elevernes opfindelse enhver anden plastikkop. Men den kan vise sig, at blive en stor hjælp for plejepersonale på ældrecentre. Gruppen bag koppen fik i hvert fald 1.-præmien ved Unge Forskere i går.

- Da vores navne blev råbt op var det virkelig fantastisk, siger Cecilie Petersen, der går på Science-linjen i 8.A på Antvorskov Skole.

- Jeg råbte, så min far ku høre det helt nede bagi salen, og pigerne begyndte at græde, siger Andreas Klit, der også er et af hovederne bag koppen.

- Jeg blev meget rørt og smigret og sådan. Det var helt mærkeligt, at det var os, siger Lærke Jozwiak.

Koppen kan mærke om vandet bliver hældt ud

Koppen der fik dommerne til at sende gruppen til tops er designet med en vægt i bunden, der kan måle hvor meget vand, der er tilbage i koppen. Det er så tanken, at den vil lyse eller sige en lyd, der skal minde de ældre om at drikke, ligesom der vil blive sendt besked til personalet, hvis der går længe, uden der bliver drukket.

Efter at have snakket med det lokale plejecenter af flere omgange, blev eleverne dog gjort opmærksom på, at de ældre ofte hælder vandet ud i stedet for at drikke det. Så det måtte de også finde en løsning på. Svaret blev en måler, der kan sammenlignes med den, der sidder i smartphones, og som mærker når telefonen vendes, så skærmen kan følge med.

- Når de så hælder vandet ud i vasken eller i potteplanten, fordi de ikke gider, at drikke det, så kan vi se, at de ikke drikker vandet, men hælder vandet ud.

Måleren sender tal op på en skærm, der viser hvor mange grader koppen hælder. Og der kan man altså se forskel på om der er blevet drukket af den eller om den bare bliver tømt ud i vasken.

- De her tal viser så hældningen på koppen, så vi kan se, at når jeg lægger den ned, så ændrer tallene sig.

Antvorskov Skole satte aftryk på konkurrencen

Det er ikke kun Andreas, Lærke og Cecilie, der fik hæder ved gårsdagens konkurrence. Generelt kan Antvorskov Skoles satsning på innovation og teknologi ses i et markant aftryk på konkurrencen.

I alt fik skolen fem priser ved uddelingen. Blandt andet en tredjeplads for et filter, der skal stoppe plastikpartikler fra at ende i havet. Og en maskine, der kan hjælpe med at lave blodprøver i u-lande fik en såkaldt boblerpris.


Nyhedsoverblik