Venstre tager til genmæle om fyringer: Regionens ledelse tørrer ansvaret af på regeringen

Flere regionsrådspolitikere mener ikke, regeringen har givet penge nok til de opgaver, der skal løses. Ansvarsforflygtigelse, siger Jacob Jensen (V).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland står over for massive besparelser, der i dag rammer 198 medarbejdere i regionen.

Flere af de ansvarlige politikere har peget på, at regionen er underfinansieret af regeringen i forhold til de opgaver, der skal håndteres.

Men det giver folketingsmedlem og regionsrådsmedlem Jacob Jensen (V) ikke meget for.

quote Det er en ansvarsforflygtigelse, som man typisk ser i en svær situation. Når man nu har påtaget sig ledelsen af regionen, skal man selvfølgelig finde et sted og forsøge at tørre noget af ansvaret af

Jacob Jensen (V), 2. næstformand i regionsrådet i Region Sjælland

- Det er en ansvarsforflygtigelse, som man typisk ser i en svær situation. Når man nu har påtaget sig ledelsen af regionen, skal man selvfølgelig finde et sted og forsøge at tørre noget af ansvaret af, siger han.

S har selv været med til at indgå aftalen

Venstrepolitikeren undrer sig over, hvordan socialdemokratiske regionsrådsmedlemmer kan kritisere aftalen, når de selv har været med til at indgå den.

- Man har selv været med til at indgå en aftale med regeringen, som i øvrigt er en aftale, der løfter det samlede sundhedsbudget i Danmark en milliard kroner og hermed også flere penge, end man havde sidste år i Region Sjælland. Så det giver jeg ikke så meget for.

Mandag den 5. november lykkedes det Region Sjælland at reducere antallet af fyringer fra 317 ansatte til 198 medarbejdere. 119 vil få mulighed for at blive genansat på andre vilkår.

- Vi glæder os selvfølgelig over, at man har fået mulighed for at reducere antallet af fyringer markant. Jeg ved ikke, hvad det skyldes, ud over at man har arbejdet godt med det rundt omkring og fået genplaceret de her medarbejdere. Men vi mener, der er nogle muligheder for at undgå, at man griber så hårdt ind, som det har været tilfældet, siger Jacob Jensen.

laegesekretaerer_1.jpg
Læs også
Politikere om massefyringer: Regeringen har ikke sørget for den økonomi, der skal til
laegesekretaerer_1.jpg
Læs også
Politikere om massefyringer: Regeringen har ikke sørget for den økonomi, der skal til

Hvor har ledelsen været?

Millionunderskuddet i Region Sjælland kan tilskrives et underskud på budgetterne på Universitetssygehuset i Køge og Roskilde sygehus på over 100 millioner kroner.

Ifølge Jacob Jensen (V) er det en ledelsesopgave på sygehusene at komme til politikere og sige, at noget er galt. Derfor vil han gerne undersøge, hvor ledelsen har været henne i det her tilfælde.

quote Jeg har spurgt til, om det ikke kan gøres bedre, end vi har oplevet det i den her sag

Jacob Jensen (V), 2. næstformand i regionsrådet i Region Sjælland

- Der er ingen tvivl om, at når man sidder med en budgetoverskridelse af den størrelse fra 2018 og kigger ind i et stort underskud i 2019, har vi politisk behov for at få nogle hyppige og meget præcise meldinger fra vores ledelser på sygehusene, siger han.

- Jeg har spurgt til, om det ikke kan gøres bedre, end vi har oplevet det i den her sag. Det er og bliver en ledelsesopgave at overholde de politiske udstukket rammer, og hvis man ikke kan leve op til det, er man nødt til at komme tilbage til politikerne og sige, at der er noget, vi er nødt til at have vendt, for vi kan ikke leve op til det, som I har bedt os om, siger Jacob Jensen (V).

Politikerne skal informeres hyppigere om, hvad der foregår

Som det er nu, får politikerne løbende tilbagemeldinger og opfølgninger en gang i kvartalet fra administrations side.

- Men når man er i en situation, hvor man kan se relativt tidligt og relativt tit, at der er budgetoverskridelser, må vi have den information hyppigere. Problemet er, hvis man står få måneder, før året løber ud, så er det så meget desto mere drastiske midler, man skal tage i brug rent politisk, hvis man skal handle derefter. Der er ingen tvivl om, at vi skal handle i forhold til at sikre, at budgettet holder. Men derfor er vi også nødt til at få de her information tiere og mere hyppigt, end det har været tilfældet.

quote Vi er nødt til at være tættere på politisk. Specielt i situationer hvor vi kan se, at det her bliver en svær opgave at løse

Jacob Jensen (V), 2. næstformand i regionsrådet i Region Sjælland

Det er derfor Jacob Jensens og Venstres ønske at komme tættere på politisk. Venstre har selv været med til at indgå budgettet, men når ledelsen fra sygehusene ikke kan udfylde den ramme, der er lagt, må politikerne tættere på, hvad der foregår, så fyringer af personalet på sygehusene kan undgås.

- Vi er nødt til at være tættere på politisk. Specielt i situationer hvor vi kan se, at det her bliver en svær opgave at løse. Der må man ikke gå og putte med tingene og komme en gang i kvartalet. Der er man nødt til at være hurtigere ved havelågen.

Reaktion sygehus
Læs også
Fællestillidsrepræsentant: Det er en sorgens dag
Reaktion sygehus
Læs også
Fællestillidsrepræsentant: Det er en sorgens dag

Flere partier støtter op at bufferpulje kunne reducere antallet af fyringer

Venstre, Konservative og Radikale har peget på at bruge 30 millioner af den såkaldte bufferpulje på 80 millioner kroner til uforudsete omkostninger. Og til gårdsagens regionsrådsmøde advarede Enhedslisten om, at de i december vil fremsætte forslag om at bruge bufferpuljen til at reducere antallet af de bebudede fyringer på sygehuse.

- Vi vil gerne have bragt en bufferpulje til uforudsete omkostninger i spil, så vi kunne have reduceret de her medarbejdere fyringer endnu mere, end det nu er sket, siger Jacob Jensen (V).

- Vi har foreslået, at man fortsætter med at have en buffer på 50 millioner kroner til uforudsete udgifter. Det er det niveau, som vi kender fra 2018. Når vi er i så svær en situation, som vi er i nu, synes vi det er lidt som at tisse i bukserne at fyre medarbejdere, for ved at fyre dem, får man ekstra udgifter til sygefravær og til, at vi ikke længere kan løse de opgaver, vi ellers ville have gjort og derfor skal have andre til at hjælpe os med det enten i Hovedstadsregionen eller på private hospitaler. Så det får afledte økonomiske konsekvenser at fyre for mange. 


Nyhedsoverblik