Usynlig fattigdom: Rekordmange familier søger om julehjælp

Flere frivillige organisationer, der uddeler julehjælp, melder om rekordmange ansøgere i vores region i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For et stigende antal familier er julen ikke kun hygge og fællesskab men også bekymringer om, hvordan de økonomisk skal komme gennem højtiden.  

Det vidner det rekordstore antal familier om, som søger om julehjælp hos landets frivillige organisationer. Både hos Mødrehjælpen og hos Frelsens Hær ser man en stigning i ansøgende familier fra Region Sjælland.

quote Jeg læser ansøgninger, hvor mødre og fædre skriver, at de må klare madindkøb for ganske få hundrede kroner om ugen. Det er familier, der får rigtig svært ved at komme gennem julen

Mads Roke Clausen, direktør for Mødrehjælpen

Sidste år ansøgte 1162 familier fra Region Sjælland om julehjælp hos Mødrehjælpen og i år har 1236 familier ansøgt allerede før fristens udløb.

Hos Frelsens Hær uddeler man julehjælp fire steder i regionen, og alle fire steder har man oplevet en stigning. Flest i Næstved-området, hvor 581 har søgt, hvor der var 530 ansøgere sidste år.

Økonomisk opsving gælder ikke alle

Ifølge Frelsens Hærs informationschef kan stigningen blandt andet skyldes kontanthjælpsloftet.

- Efter kontanthjælpsloftet som blev indført 1. oktober 2016 har vores ansøgere haft et lavere rådighedsbeløb. De fattige er blevet fattigere. De bliver fattigere men der bliver også flere af dem, siger informationschef Lars Lydholm fra Frelsens Hær.

Både hos Frelsens Hær og hos Mødrehjælpen fremhæver man, at der er opsving generelt i samfundet, men det gælder altså ikke den særlige gruppe danskere.

57ed4436-806a-41b3-af7c-b1a2c97cbe7e.jpg
Læs også
Flere danskere ansøger om julehjælp i år
57ed4436-806a-41b3-af7c-b1a2c97cbe7e.jpg
Læs også
Flere danskere ansøger om julehjælp i år

- Det er trist, at så mange må søge hjælp – og endnu mere netop nu, hvor mange andre danskere får det bedre økonomisk. Jeg læser ansøgninger, hvor mødre og fædre skriver, at de må klare madindkøb for ganske få hundrede kroner om ugen. Det er familier, der får rigtig svært ved at komme gennem julen, siger Mads Roke Clausen, direktør for Mødrehjælpen.

Svær at se enlig mor med lille budget

De julehjælpsøgende familier kalder Frelsens Hærs informationschef for dem, der går under ”usynlig fattigdom”. Det er ifølge ham en gruppe, som man overser, fordi man ikke kan se fattigdommen med det blotte øje.

- Den hjemløse på gaden kan man se, når han går rundt på gaden, narkomanen eller alkoholikeren der sidder på bænken med en nål eller en flaske, det er synlig fattigdom. Men den enlige mor, der har et meget lille budget  hver måned, hun er usynlig,- det er ikke synlig fattigdom, men den er der og det er det som julehjælpen år efter år afslører, siger Lars Lydholm fra Frelsens Hær.

2009-10-25_julegaver.jpg
Læs også
Julehjælp på højtryk: Det højeste antal ansøgere i seks år
2009-10-25_julegaver.jpg
Læs også
Julehjælp på højtryk: Det højeste antal ansøgere i seks år

Der er forskel på, hvad man modtager som julehjælp hos de forskellige frivillige organisationer. Nogle steder modtager man gavekort, nogle steder modtager man madkurve med fødevarer til julen.

Vil gerne have jul der ligner andres

Fælles for modtagerne af julehjælp er, at de blot ønsker at holde en jul, der minder om andres. Sådan lyder det både fra Frelsens Hær og fra Mødrehjælpen.

- Udfordringerne for de her familier det er, at de er jo fattige også selvom det ikke er jul. Det som julehjælpen gør er at sætte børnefamilier i stand til at holde en jul der minder lidt om deres kammeraters, forklarer Lars Lydholm fra Frelsens Hær.

- Deres højeste ønske er skabe en jul, som giver børnene glæde og gode minder, og som ligner andre børns. Men de er utrolig pressede. Derfor er netop julen en særlig svær tid for udsatte børnefamilier,” siger Mads Roke Clausen, direktør i Mødrehjælpen.

De frivillige organisationer er afhængige af donationer fra private for at kunne yde familier julehjælp. Både Frelsens Hær og Mødrehjælpen er i øjeblikket i færd med at samle ind til formålet.

Hos Mødrehjælpen forventer man på landsplan at kunne hjælpe samtlige 7799 ansøgere i år. Hos Frelsens Hær har over 12000 familier på landsplan ansøgt om julehjælp, men man kan kun hjælpe omkring 9000 familier.

Også Røde Kors, Kirkens Korshær, Børnenes Kontor og Dansk Folkehjælp yder julehjælp landet over hvert år. Ifølge Ritzau har seks af de største udbydere af julehjælp i år tilsammen fået 46.512 ansøgninger om julehjælp, hvilket er en stigning på 536 ansøgninger i forhold til sidste år.

Så mange har søgt julehjælp hos Frelsens Hær i vores region:

Holbæk: 426 (392)
Nakskov: 269 (257)
Nykøbing Falster: 240 (223)
Næstved​: 581 (530)

Tallene i parantes markerer tallene fra 2016.

Nyhedsoverblik