Unge læger: Flere lønningskroner kan ikke stå alene

Selvom regeringen har afsat et trecifret millionbeløb, så læger, der vælger at åbne praksis i Region Sjælland, kan få mere i løn, så løser det ikke problemerne med lægedækning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Karen Elisabeth Linnet arbejder som uddannelseslæge i en lægeklinik i Ishøj. Når hun om fire år kan kalde sig praktiserende læge, overvejer hun, at hun vil praktisere på sin barndoms-ø Bogø.

- Jeg kommer jo selv fra landet og er glad for min opvækst i det, man kan kalde yderområderne og har rigtig meget lyst til at komme tilbage. Det har jeg egentlig altid vidst, at jeg gerne ville, siger Karen Elisabeth Linnet til TV ØST.

quote Jeg kommer jo selv fra landet og er glad for min opvækst i det, man kan kalde yderområderne

Karen Elisabeth Linnet, uddannelseslæge i Ishøj

Det er læger som hende, Region Sjælland sukker efter. Men selvom hun er indfødt i Region Sjælland, og regeringens millionbeløb er kærkommen, så har hun betænkeligheder ved at flytte til København til yderområder i Region Sjælland.

- Der er jo noget med, at ens samlever også har en karriere, der skal realiseres. Forhåbentlig på nogenlunde samme måde, som hvis man boede inde i byen, men det er jo en kæmpestor udfordring, fordi som læge er det jo let af få job og synes, at man kan have en god karriere måske som praktiserende læge i yderområderne, men det er ikke ligeså nemt, hvis man har en anden karriere, siger hun.

Undersøgelse: Familien betyder mere end penge

Unge lægers organisation, Forum for Yngre Almenmedicinere, har undersøgt, hvor mange af deres medlemmer, der er villige til at praktisere i yderområder, hvor der er lægemangel. Rundspørgen viser at knap halvdelen ikke vil flytte væk fra storbyerne, mens en fjerdedel siger ja.

Ambitionerne på Christiansborg skal skrues i vejret. Det mener Formanden for Forum for Yngre Almenmedicinere Lene Therkelsen, som selv arbejder i et lægehus i Regstrup. Det er nemlig langt fra kun et spørgsmål om penge.

- Mit ønske kunne være, at man ikke alene fokuserer på lønninger, men også fokuserer på, at nogen af alle de her mange penge kan købe noget tid. Fordi det er noget af det, vi ved, vores medlemmer efterspørger. Tid til patienterne, tid til arbejdet og sådan set også tid til privatlivet, siger Lene Therkelsen til TV ØST.

quote Så skal vi bare finde ud af, hvad er det, der får puslespillet til at gå op

Lene Therkelsen,  Formanden for Forum for Yngre Almenmedicinere

I undersøgelsen har Forum for Yngre Almenmedicinere desuden spurgt ind til, hvad der afholder de unge læger fra et flytte til yderområder. Her lyder det, at kollegaerne skal være gode, at familien trives, og at mulighederne for at gå på nedsat tid skal forbedres.

-  Så skal vi bare finde ud af, hvad er det, der får puslespillet til at gå op. Hvad er det, der gør, at lige netop de skal flytte, for der er rigtig mange faktorer i spil, når folk de skal flytte deres familie. Det er jo ikke bare en, det er en hel familie, som skal flytte, og der er nogle ting, der skal falde på plads, siger Lene Therkelsen.

Akut behov for unge læger

Der skal dog snart findes en løsning på lægemanglen, hvis Region Sjælland skal få puslespillet til at gå op. Regionen har forsøgt sig med flere tiltag for at få unge læger til regionen.

- Det er noget, vi har samarbejdet med kommunerne om. Ikke mindst på Lolland og Falster har vi et rigtig godt samaarbejde, hvor vi fortæller om de bosætningsmuligheder og de tilbud, der er til børnefamilier, så vi gør det attraktivt at komme til vores region, siger Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V).

Men rekrutteringen skal intensiveres, og det skal gå stærkt. Knap 40 procent af speciallægerne i Region Sjælland er nu over 60 år, og det får Regionsrådsformanden til at lægge op til at ville lave individuelle løsninger for hver enkelt læge, der kunne være interesseret i at praktisere i Region Sjælland.  

- Vi er meget fleksible og vores opfordring er egentlig: kom til os, og så prøver vi at finde en løsning

Tilbage for Karen Elisabeth Linnet er der kun at få overtalt sin bedre halvdel om at flytte med til Bogø.

Men skal regionen kunne tiltrække flere som hende, så skal Folketinget til at tænke i andet end lønningskroner.

- Det kan være hurtigere offentlig transport, så det bliver lettere at komme ind til byen. Så synes jeg en helt afgørende ting, som vi også har talt om derhjemme, det er noget så simpelt som en hurtig internetforbindelse, siger Karen Elisabeth Linnet. 


Nyhedsoverblik