Udsatte unge skal i særlig jobtræning - det hjælper Samira til uddannelse og fast arbejde

Flere udsatte unge på Lolland får tilbudt et særligt fritidsjob, der skal hjælpe dem til at gennemføre en ungdomsuddannelse og få et fast arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den sociale arv skal brydes på Lolland.

Derfor har den boligsociale helhedsplan i Birkevænget og Nørrevænget i Nakskov fået 865.000 kroner i satspuljemidler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til et særligt projekt, der skal få udsatte unge gennem en tremåneders praktikperiode.

quote Samira er guld værd

Jeanette Hoelgaard, medarbejder i blomsterbutikken Carpe Diem.

En af de udsatte unge er Samira Asimovic. To gange om ugen arbejder hun to timer i blomsterbutikken Carpe Diem på gågaden i Nakskov, hvor hun blandt andet vander blomster, fejer, måler kaffe op og bringer buketter ud til kunderne.

- Det er fint nok, det er ikke svært, siger Samira Asimovic.

I blomsterbutikken får Samira Asimovic ikke kun indsigt i, hvordan arbejdet som blomsterbinder er. Hun lærer også om frikort, skat og NEM-ID for at opleve den frihed, det er at tjene sine egne penge. For i praktikperioden får hun løn af helhedsplanernes satspuljemidler. Men dem har hun til gode endnu.

Samira Asimovic.
Samira Asimovic. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

- Jeg har ikke brugt dem endnu. Jeg sparer op, siger Samira Asimovic.

Skal i praktik som vicevært i boligområdet

Der er allerede 14 unge i den særlige jobtræning, og hos boligsociale helhedsplan i Birkevænget og Nørrevænget giver indsatsen god mening.

- Al forskning viser, at hvis du har haft et fritidsjob og har haft en tilknytning til arbejdsmarkedet, så har du meget nemmere ved at bestå en ungdomsuddannelse, og du har meget nemmere ved at få et nyt job bagefter, siger Karsten Jensen, leder af boligsociale helhedsplan i Birkevænget og Nørrevænget.

quote Målet er, at de skal have en arbejdsidentitet

Karsten Jensen, leder af boligsociale helhedsplan i Birkevænget og Nørrevænget

Størstedelen af de unge i den særlige fritidsjobordning kommer fra indvandrerfamilier, hvor forældrene ikke selv har tradition for at gå i skole eller er i kontakt med arbejdsmarkedet.

- Målet er, at de skal have en arbejdsidentitet, og de skal have en ungdomsuddannelse og komme ud på arbejdsmarkedet, siger Karsten Jensen.

Karsten Jensen, leder af boligsociale helhedsplan i Birkevænget og Nørrevænget.
Karsten Jensen, leder af boligsociale helhedsplan i Birkevænget og Nørrevænget. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

Men inden de unge i projektet skal at søge et fritidsjob, skal de igennem fire ugers ulønnet praktik, hvor de en time om ugen skal i hjælpe viceværten i boligområdet.

Og målet er klart forklarer Karsten Jensen:

- Vi skal have 75 unge i praktik. Af de 75 unge skal 50 efterfølgende have et rigtigt fast fritidsjob.

Blomsterbutik tager socialt ansvar

Hos blomsterbutikken, hvor Samira Asimovic nyder sit fritidsjob, ser butikkens ansatte det som en vigtig opgave at lære de udsatte unge om livet på arbejdsmarkedet.

quote Jeg ved, hvordan man skal tale til folk, og hvordan man skal være over for andre mennesker

Samira Asimovic, Nakskov

- Vi synes, det er vigtigt, at man tager et socialt ansvar, og det er vigtigt, man hjælper de unge mennesker frem på vejen, så de kan finde ude af, hvordan det er at være på en arbejdsplads, siger Jeanette Hoelgaard, medarbejder i blomsterbutikken Carpe Diem.

Samria Asimovic’ praktikperiode udløber snart, og hos blomsterbutikken kan man se en stor udvikling hos hende.

Jeanette Hoelgaard, medarbejder i blomsterbutikken Carpe Diem.
Jeanette Hoelgaard, medarbejder i blomsterbutikken Carpe Diem. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

- Samira er guld værd, for hun går jo bare i gang. Det er ikke sådan noget med, at du skal gøre sådan og sådan. Der har man bare kunne mærke, at hun er utrolig interesseret i arbejdet og vil gerne prøve noget mere og selv tager initiativ til noget, fortæller Jeanette Hoelgaard.

Samira Asimovic har også fået meget ud af sit forløb.

- Jeg ved, hvordan man skal gøre, og hvordan man skal arbejde. Jeg ved, hvordan man skal tale til folk, og hvordan man skal være over for andre mennesker, siger hun.

Det er endnu uklart, om Samira Asimovic kan få et fast fritidsjob i blomsterbutikken efter praktikperioden. Men hun håber på at blive i butikken.


Nyhedsoverblik