Transportminister slår fast: Det skal være muligt at køre hundeslæder i Danmark

Transportministeren mener, det skal være muligt at dyrke hundeslædesport i Danmark. Derfor går han ind i sagen om hundeslædekørsel i skovene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er en dejlig sport.

Sådan siger transportminister Ole Birk Olesen (LA) om hundeslædekørsel. Det er derfor, han nu er gået ind i sagen og vil kæmpe for, at hundeslæder får lov at køre på de danske skovveje igen.

quote Jeg synes, der skal være lov til at køre hestevogne, men jeg synes også, der bør være en mulighed for at køre med hundeslæder. Så skal vi bare finde ud af, hvordan vi gør det på en måde, så det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt

Ole Birk Olesen (LA), transportminister

Det blev forbudt for slædehundeejere at spænde hundene for og køre på de danske skovveje, hvor der også er tilladelse til at køre motoriserede køretøjer. For det er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det mener Færdselsstyrelsen. 

Men det vil transportministeren nu bede Færdselsstyrelsen se på, om det kan lade sig gøre at give lov til alligevel.

- Færdselsloven siger noget om, at der ikke må køre hundeslæder der, hvor der kører motoriserede køretøjer. Det er det, jeg vil kigge på, om skal laves om. Det synes jeg det skal. Og det tror jeg også, vi kan lave om, for jeg synes, det skal være muligt at dyrke hundeslædesport i Danmark, siger Ole Birk Olesen (LA).

Blev pludselig forbudt

Det er Naturstyrelsen, der i mange år ellers har givet tilladelse til, at slædehundeejere kunne køre på de danske skovveje. Men her blev man pludselig opmærksom på, at det ikke var tilladt ud fra færdselslovens regler. Det betød et pludseligt afslag til slædehundeejere i Jylland, og det dannede præcedens for resten af landet.

Specialkonsulent Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen, forklarer at det skyldes at der indtil nu har været uklarheder om, hvad der har været tilladt.

- Det har ikke været klart før, at det handlede om, at slædehundekørsel er forbudt. Det handler om, at nu er der lavet en afklaring om hundeslædekørsel, og den er vi nødt til at rette os efter, siger Lars Bendix Poulsen.

For slædehundeejer Susan Hansen fra Gørlev har afslaget betydet, at hun ikke er kommet igang med sæsonen for træningen, som starter her i efteråret.

Læs også
Slædehundekørsel forbudt på danske skovveje - hundeejere frygter farvel til racen
Læs også
Slædehundekørsel forbudt på danske skovveje - hundeejere frygter farvel til racen

Det betyder også, at hun er bekymret for fremtiden for sporten og racen. For kan hundene ikke trænes til det, de er avlet til, er der ingen grund til at avle flere slædehunde.

- Hvis vi ikke kan få mulighed for at træne vores hunde, så laver vi heller ikke hvalpe, for det giver ikke mening at lave en Siberian Husky, hvis den ikke kan få lov at gøre det, den er designet til, siger hun.

Hvorfor må hestevogne være der?

Transportministeren stiller sig uforstående over for den regel. Han kalder det en 'stiv indstilling'.

- Færdselsloven forbyder, at man kører med hundeslæder, der hvor der kører motoriserede køretøjer, og det synes jeg, er en stiv indstilling til tingene. Der må for eksempel gerne køre hestevogne, så derfor synes jeg, vi skal kigge på, om vi skal lave det om, siger Ole Birk Olesen (LA) og fortsætter:

- Jeg synes, der skal være lov til at køre hestevogne, men jeg synes også, der bør være en mulighed for at køre med hundeslæder. Så skal vi bare finde ud af, hvordan vi gør det på en måde, så det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og det er det, jeg er ved at kigge ind i, lyder det.

Det er fortsat op til Naturstyrelsen at give tilladelse til, om hundeslæder må køre på mindre stier, heder og enge, som hører under statsskovene og hvor der ikke kører motoriserede køretøjer.

Ifølge flere slædehundeejere er det dog problematisk at de kun må køre de steder, da der ikke er fremkommeligt nok.

Susan Hansen
Læs også
Minister går ind i sag om slædehundekørsel: - Jaaaa! Vi har taget forskud på juleaften!
Susan Hansen
Læs også
Minister går ind i sag om slædehundekørsel: - Jaaaa! Vi har taget forskud på juleaften!

Nyhedsoverblik