Tørke betyder 100-års katastrofe for skoven

Den ekstreme tørke betyder massedød for nyplantede træer, og den ser ud til at have givet varige mén til de store træer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De små træer, der blev plantet i april, er gået ud på stribe.

Anders Grube, der er skovfoged ved Stiftelsen Sorø Akademi, hiver den ene døde sort op efter den anden. Det er en historie P4 bringer i dag. De små træer skulle være blevet op mod 30 meter høje. 

- Det er rigtigt alvorligt, det nærmer sig en katastrofe, siger han til TV ØST. 

Aldrig før har skovfogeden oplevet en sommer med tørke, der har haft så graverende konsekvenser for skoven og træproduktionen. Han regner med, at over 250.000 træer i Sorø er døde i varmen. Det er et tab, der kommer til at koste i omegnen af 2,5 millioner kroner. 

quote Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg har været skovfoged i 34 år

Anders Grube, skovfoged ved Stiftelsen Sorø Akademi

Skaden er sket

De seneste par dage er der faldet en smule regn, men det er for sent at rette op på skaderne.  

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg har været skovfoged i 34 år. Den smule regn, vi har fået, betyder ingenting for træerne, siger han til TV ØST. 

Dansk Skovforening skønner, at halvdelen af alle nyplantede træer i hele Danmark er døde.  

- Man taler om en 100-års katastrofe. Så langt nogen husker, er det aldrig sket før, at så mange træer er døde på grund af tørke, siger foreningens direktør Jan Søndergaard. 

Det bliver først senere i august, at forskerne skal vurdere omfanget af skaderne, men Dansk Skovforening spår en grufuld fremtid for skoven og træproducenterne: 

- Vi har endnu ikke opgørelser, der viser, hvor slemt det er i regionen her. Vi ved det er ekstremt - også på sjælland, fortæller direktøren til TV ØST. 

høst
Læs også
Tørke går hårdt ud over høsten: - Jeg har aldrig oplevet noget så dårligt før
høst
Læs også
Tørke går hårdt ud over høsten: - Jeg har aldrig oplevet noget så dårligt før

Har ødelagt de store træer

De små træer koster producenterne penge nu og her, men de store træer ser også ud til, at have fået varige mén af tørken. Skovfoged Anders Grube knækker toppene af blegrøde grantræer, der skulle have farvet landskabet grønt. 

- De her træer er otte år gamle og er gået ud. Når skaderne rammer de store træer, går det udover vores planlægning, sige han. 

Sorø er især kendt for bøgetræerne, hvor kravene blandt andre er, at træet er fint og hvidt. 

- Vi risikerer, at vi får en sort eller brun ring i træet. Det vi kalder en farvefejl, og det har enorme konsekvenser for os i fremtiden. Vi taler om de næste 50 til 100 år. Hvis der kommer skader i de store, flotte bøge- eller egetræer, så er det en katastrofe for skovbruget. 


Nyhedsoverblik