Syv familier har fået nej til behandling med Spinraza

Syv forældrepar har fået nej til behandling af deres muskelsvindsyge børn med Spinraza. Danske Patienter vil have ministeren på banen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Syv forældrepar har fået nej til behandling af deres muskelsvindsyge børn med det kostbare lægemiddel Spinraza.

Forældrene har efterfølgende indbragt sagerne for Patienterstatningen, fordi de mener, at deres børn har taget skade af den manglende behandling.

Men sagerne er blevet afvist. Det vækker harme hos Danske Patienter, siger direktør Morten Freil.

- Vi er enige i, at Spinraza er prissat urimeligt højt. Men vi har et princip om, at hvis en læge sammen med sine kolleger vurderer, at en patient skal have en behandling, så skal lægen også kunne ordinere den. Det er slået fast med syvtommersøm af Folketinget, siger han

Spinraza har længe været genstand for en ophedet debat, fordi en behandling kan koste flere millioner kroner om året. Medicinrådet, der er et råd nedsat af Danske Regioner, har sagt, at Spinraza ikke skal bruges som standardbehandling. Men det er vejledende, ikke bindende, påpeger Morten Freil.

Når syv forældrepar bliver afvist, er det ifølge direktøren udtryk for, at systemet tilsidesætter et politisk vedtaget princip. Det siger, at man skal have adgang til et lægemiddel uanset prisen, hvis en læge i det konkrete tilfælde vurderer, at det kan gavne patienten.

Ministeren ind i sagen

Danske Patienter har nu skrevet til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) for at få afgørelsen fra Patienterstatningen omgjort.

- Vi kan ikke have et system, hvor erstatningssystemet vurderer, at Medicinrådets beslutning er bindende i forhold til, om noget kan ordineres. 

muskelsvind1.jpg
Læs også
Minister: Op til læger at behandle muskelsvind med dyr medicin
muskelsvind1.jpg
Læs også
Minister: Op til læger at behandle muskelsvind med dyr medicin

- Ministeren må sætte sig i spidsen for, at det, Folketinget har besluttet, også er det, der sker i praksis, siger han.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, ser med stor alvor på sagen.

- Vi har politisk besluttet, at hvis der er læger, der mener, at patienter skal have en bestemt type medicin, så må økonomien ikke være det, der gør, at man ikke ordinerer den.

- Som jeg ser det, er det nagelfaste princip sat over styr her, og det kan jeg ikke leve med, siger Flemming Møller Mortensen. Han vil nu indkalde ministeren til samråd om sagen snarest muligt.

Ellen Trane Nørby siger i en skriftlig kommentar, at hun efter afgørelsen i Patienterstatningen har været i kontakt med Danske Regioner for at sikre, at princippet om adgang til medicin bliver fulgt. Hun vil nu indkalde Folketingets sundhedsordførere til møde om sagen.


Nyhedsoverblik