Stor nyhed for togpendlere: "Intet signal" kan snart være fortid

Der kan snart være bedre internet og mobildækning på vej til de sjællandske togpendlere. Et nyt lovforslag skal for Folketinget fredag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

"Ingen tjeneste" eller "besked kan ikke sendes".

Det er noget, som togpendlere på den sydsjællandske banestrækning kender. 

For der er huller i mobil- og internetdækningen, og derfor satte regeringen i 2016 100 millioner kroner af til at lappe hullerne. Men det er først nu, der sker noget.

Fredag behandler Folketinget lovforslaget, som skal til for at forbedre mobil- og internetdækningen.

- Endelig sker der noget, siger René Christensen fra Dansk Folkeparti, som var finansordfører da flertalsaftalen bag Togfonden blev indgået i 2013.

Kunne være sket før

Lovforslaget indebærer, at transportministeren kan få hjemmel til at erhverve de arealer og rettigheder, der skal til for at sætte flere mobil- og internetmaster op langs banestrækningerne.

Også Socialdemokratiets Magnus Heunicke er som tidligere transportminister og i øvrigt togpendler på strækningen meget tilfreds med, at lovforslaget skal behandles.

- Det kommer til at betyde så meget for området, siger han.

Men han mener dog, at der kunne have været gjort noget før.

- Jeg er forundret over, at det har taget så lang tid og jeg kan simpelthen ikke forklare, hvorfor der er gået så lang tid, andet end jeg tror, det handler om teknikaliteter. Det er mange mennesker, der bruger meget data på samme tid, og som bliver kørt med høj hastighed mellem flere master, så det er ikke så lige til, forklarer han og tilføjer:

- Men jeg er af den mere utålmodige slags, og synes godt, det kunne være gået hurtigere, siger Magnus Heunicke (S).

Fakta om Togfonden:

- Togfonden er en politisk aftale indgået mellem Socialdemokratiet, De Radikale, DF, SF og Enhedslisten, som handler om at forbedre jernbanenettet i Danmark.

- Aftalen blev indgået i 2014

- Et af målene med Togfonden er blandt andet, at der kun skal være én times rejse mellem de større byer i Danmark via hurtigere og elektrificerede tog (den såkaldte Timemodel).

- I 2016 afsatte den daværende trafikminister Hans Christian Schmidt fra Venstre 100 millioner kroner ekstra i finansloven til at finansiere bedre internetdækning - altså uden om Togfonden som han og hans parti ikke var en del af.

- Dermed har der længe været bred enighed i Folketinget om at forbedre internet- og mobildækningen i toget.

 

Kilder: Trafikstyrelsen, Transportministeriet, DR.dk, Politiken

 

Flere vil bosætte sig i området

Både René Christensen (DF) og Magnus Heunicke (S) mener, at forbedringen af mobil- og internetdækningen vil kunne mærkes - både i økonomi og på tid.

- Det er et kæmpe løft til vores region. Det vil gøre vores offentlige transport markant bedre, og det vil kunne gøre, at rejsetiden kan bruges som arbejdstid. Det kan betyde, at flere tør bosætte sig i vores område, hvis man ved, at man kan bruge sin mobil og computer i toget, siger René Christensen (DF).

Det er Magnus Heunicke (S) enig i. Men han mener også, det vil kunne mærkes i tid for den enkelte.

- Os der har taget toget på den strækning ved lige præcis, hvor hullerne er. Man kan ikke arbejde i toget, ens mails forsvinder og det er simpelthen hamrende irriterende. Men når man kan arbejde i toget, vil det kunne give mulighed for at bruge sin rejsetid til arbejdstid, hvis man har en arbejdsgiver, der er med på den. Og det vil betyde rigtig meget for en børnefamilie, at man kan få hverdagen til at hænge sammen, siger Magnus Heunicke (S).

tog_pendlere_perron.jpg
Læs også
Internet i toget: Regeringen afsætter millioner
tog_pendlere_perron.jpg
Læs også
Internet i toget: Regeringen afsætter millioner

Sikre på det bliver vedtaget

Både René Christensen (DF) og Magnus Heunicke (S) er sikre på, at lovforslaget vedtages. 

- Pengene er sat af til det, og der er et flertal bag, så jeg er så sikker, som jeg kan være på, at det går igennem, siger René Christensen (DF).

- Pengene er der, kortlægningen er der, og problemerne er der i høj grad, så nu skal vi have stemt det her igennem, siger Magnus Heunicke (S).

Lovforslaget skal behandles første gang i Folketinget fredag d. 26. oktober. Bliver det vedtaget efter de tre behandlinger, træder det i kraft til januar 2019.

tog.jpg
Læs også
Pendlere må kigge langt efter internet i togene
tog.jpg
Læs også
Pendlere må kigge langt efter internet i togene

Nyhedsoverblik