Stor demonstration mod besparelser i Holbæk

Her til aften vedtager Holbæk Byråd budgettet for næste år, hvor der skal spares 204 millioner. Det udløste en demonstration foran rådhuset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Økonomien i Holbæk Kommune er mildt sagt elendig. Der er spareplaner for 204 millioner kroner til næste år, og det vil gå ud over blandt andet ældreområdet og børnene i kommunen. Onsdag aften vedtager byrådet budgettet.

Og det vækker stor vrede hos mange borgere i byen, der tidligere onsdag aften demonstrerede foran rådhuset. Omkring 200 personer var mødt op.

- Jeg er utryg på min arbejdsplads. De vil lave beskæringer på ældreområdet, og man ved ikke, om man bliver fyret. Vi skal i hvert fald løbe stærkere, siger Lene Schytte, social- og sundhedshjælper i Holbæk Kommune.

Vil ikke hæve skat

Kommunen havde ellers som én af fire kommuner i Danmark fået grønt lys til at hæve skatterne for på den måde at hente nogle af de manglende penge hjem. Men det har byrådet valgt ikke at benytte sig af. Og det mener René Strunch, der er næstformand i FOA Sjælland, er en stor fejl.

- Man vil kunne undgå de værste konsekvenser og besparelser, der rammer de svageste, hvis vi hæver skatten. Det her vil give serviceforringelser, man ikke har fantasi til at forestille sig, siger han til TV ØST.

Men borgmester Søren Kjærsgaard (V) forsikrer om, at langt størstedelen af besparelserne skal finde inden for administrationen og ledelsen i kommunen. På den måde vil byrådet for eksempel helt undgå besparelser på småbørnsområdet.

- Vi har faktisk formået at fastholde et løft på småbørnsområdet, så borgerne i stedet for kommer til at opleve flere hænder i dagsinstitutionerne i 2017, siger han til TV ØST.

- Vi har virkelig prioriteret, at småbørnsområdet ikke bliver berørt, og at skole- og ældreområdet går så meget fri som muligt.

Skærer ned på ledelse

Men flere borgere ville ikke have noget imod at betale mere i skat for at dække det resterende hul i kommunekassen.

- Jeg vil gerne betale mere i skat, for det har stor betydning for vores velfærd. En højere skat kan gøre, at de ældre kan få den pleje, de har brug for, og børnene kan få en pædagog ekstra, siger Mette Bendixen, der studerer til social- og sundhedshjælper og var til stede ved onsdagens demostration.

Borgmester Søren Kjærsgaard anerkender, at borgerne vil kunne mærke besparelserne nogle steder, men fastholder, at størstedelen af dem falder inden for administration og ledelse. Her vil det ikke kunne undgås at gennemføre fyringer, slutter han.


Nyhedsoverblik