Her er udfordringerne på Holbæk Sygehus dagen efter branden

Holbæk Sygehus nærmer sig igen normal drift, efter den storbrand, der natten til onsdag ødelagde fire bygninger og skabte store problemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle patienter behandles normalt og næsten alting på Holbæk Sygehus er, som det plejer.

Det er status efter den store brand, der natten til onsdag ødelagde fire bygninger på tilsammen mere end 4.000 kvadratmeter på Holbæk Sygehus.

Det fortæller vicedirektør på Holbæk Sygehus, Knut Borch-Johnsen, til TV ØST dagen efter den store brand.

quote Der er ydet en stor indsats, og det vil jeg gerne takke for

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Det største problem lige nu er, at der stadig lugter for meget af røg i den del af vores ambulatorium, som ligger lige op imod den brændte bygning. Her prøver man nu at flytte patientkonsultationerne til andre ledige lokaler eller prøver at gennemføre konsultationerne via telefonen. Men det er også det eneste, som patienterne lige nu mærker til branden, siger Knut Borch-Johnsen.

stephanie_og_jeppe.jpg
Læs også
- Flammerne kom tættere og tættere på
stephanie_og_jeppe.jpg
Læs også
- Flammerne kom tættere og tættere på

Brandvæsenet afsluttede efterslukningen onsdag aften, og selvom de har haft brandvagter i ruinen natten over, så meldes branden nu helt slukket, og brandvæsenets arbejde på stedet meldes nu afsluttet, oplyser Vestsjællands Brandvæsen. 

Et skadeservicefirma har derfor overtaget opgaven med at rydde op i de sammenstyrtede bygninger. Selv parkeringspladserne omkring den brændte bygning er nu blevet genåbnet og kan bruges til parkering. 

Ingen kom noget til i røggas-eksplosion

Branden opstod kort før midnat natten til onsdag i en af fem kæmpestore gasdrevne industritørretumblere i hospitalets vaskeri.

Natholdet på 12 personer blev hurtigt evakueret fra bygningen, og ingen kom noget til, da røggasserne fra branden kort efter eksploderede og fik hele bygningskomplekset til at bryde ud i en voldsom brand.

Brand Holbæk Sygehus
Læs også
Gasdrevet tørretumbler hovedmistænkt for at starte brand på Holbæk Sygehus
Brand Holbæk Sygehus
Læs også
Gasdrevet tørretumbler hovedmistænkt for at starte brand på Holbæk Sygehus

Der var tale om det, som brandfolk kalder en overtænding. Det er en brand, hvor alle brandbare flader i de brændende rum bryder i brand.

Flammerne fra branden kunne ses flere kilometer væk. Flammerne og røgen var dog ikke til fare for nogen, og det blev hverken nødvendigt at evakuere afdelinger på sygehuset eller at advare offentligheden om farlig røg. 

Vandforsyning reddet

Placeret i en bygning op af vaskeriet var også hospitalets kedelrum, hvor to store kedler står for at forsyne hospitalet med varmt vand.

Ud over at sikre patienterne og hospitalets ansatte mulighed for at have en mere bekvem hygiejne, så er forsyningen af vandet dog også afgørende for hospitalets infrastruktur. Vandet skal eksempelvis bruges i køkkenet, der står for leveringen af mad til en lang række sygehuse over hele regionen.

Da branden tog fat i kedelbygningen, blev gasforsyningen til kedlerne afbrudt.

Det er dog lykkedes hospitalet at få brænderen under den ene kedel udskiftet, så forsyningen af varmt vand kunne komme i gang igen fra den ene kedel, der nu forbrænder olie i stedet for gas. Den ene kedel forsyner ny hele hospitalet med varmt vand.

- Der er to kedler, for at vi netop kan have varmt vand, selvom den ene kedel står af. Det har vi haft rigtig god hjælp af i denne situation. Hospitalet kunne godt klare sig lidt tid uden varmt vand, men den går ikke i længden, siger Knut Borch-Johnsen. 

Læs også
Sygehus kunne ikke tage imod patienter i syv timer
Læs også
Sygehus kunne ikke tage imod patienter i syv timer

Han oplyser, at man fortsat arbejder på at få den anden kedel gjort funktionsdygtig.

- Gasledningen er blevet repareret, og teknikere fra forsyningsselskabet er ved at trykprøve den netop nu, så de sikrer sig, at den er helt tæt. Når det er sket, så skal vi have den anden kedel tilsluttet igen, så vi kan få varme på begge kedler, siger vicedirektør Knut Borch-Johnsen.

Køkkenet på Holbæk Sygehus kom op at køre igen indenfor en time efter, at det varme vand kom tilbage onsdag. og også herfra meldes alt nu normaliseret, melder Region Sjælland. 

Får ros af regionsrådsformand

Hele arbejdet med slukningen af branden og reetablering af vigtige funktioner får nu ros af regionsrådsformand Heino Knudsen (S)

Brand Holbæk Sygehus
Læs også
Kæmpe tøjlager for syv sygehuse brændt
Brand Holbæk Sygehus
Læs også
Kæmpe tøjlager for syv sygehuse brændt

- Det har været en rigtig voldsom brand. Men heldigvis er der ikke sket nogen personskade, og vi har haft et effektivt beredskab. Der er ydet en stor indsats, og det vil jeg gerne takke for, siger Heino Knudsen.

Teknikere fra Midt- og Vestsjællands Politi skal i de kommende dage forsøge at finde ud af, hvorfor den store tørretumbler brød i brand. 


Nyhedsoverblik