Spejlsal på slot ødelagt af brand - må aflyse alt frem til nytår

En brand hærgede Næsbyholm Slot ved Glumsø, og nu arbejder folk i døgndrift på at gøre den historiske spejlsal klar til brug igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver ikke noget julemarked på Næsbyholm Slot ved Glumsø i år.

Det står klart, efter spejlsalen på slottet brændte den 31. oktober.

- Det er aflyst. For det er en del af oplevelsen, at man kan komme indenfor og se slottet. Som det ser ud nu er alt pillet ud, og vi er i gang med at renovere, så det tør vi ikke satse på, siger Morten Lund, der driver Næsbyholm Slot, til TV ØST.

Læs også
Amerikansk berømthed rykker ind på Næsbyholm Slot
Læs også
Amerikansk berømthed rykker ind på Næsbyholm Slot

- Men vi vender stærkt tilbage med julemarked igen til næste år, siger han.

Også planlagte konferencer på slottet er blevet aflyst.

Spejlsal er hårdest ramt

Branden opstod i slottets spejlsal ved et uheld. Det er også den, der er blevet hårdest ramt, men heldigvis kom ingen personer til skade ved branden.

quote Det er ikke alle ting, der kan reddes. Der hænger blandt andet en flot, lysekrone i spejlsalen, som simpelthen er smeltet, fordi varmeudviklingen var så voldsom ved branden

Morten Lund, Næsbyholm Slot

- Branden er formentlig opstået i noget elektronik, men rapporten for de brandtekniske undersøgelser har jeg ikke fået, siger Morten Lund.

Branden skete den 31. oktober om eftermiddagen, netop som der ankom konferencegæster til slottet.

- Der kom faktisk konferencegæster kørende ind ad indkørslen, netop som branden blev opdaget i spejlsalen. Heldigvis opdagede en hundelufter branden og slog alarm hurtigt, fortæller Morten Lund.

Dermed kunne branden også forholdsvis hurtigt blive slukket, og skaderne begrænser sig til spejlsalen.

- Det er spejlsalen, der er ramt, men sådan noget sod og røg, det bevæger sig jo rundt i en bygning, så der er en del, der er skadet efter branden. Men vi er glade for, at branden ikke udviklede sig til de tilstødende lokaler, siger Morten Lund.

Næsbyholm Slot:

  • Ligger nær Tystrup Sø uden for Glumsø ved Næstved.
  • Blev opført i 1585 af Steen Brahe og Birgitte Rosenkrantz.
  • Slottet er brændt delvist ned i henholdsvis 1932 og 1947, og begge gange genopbygget i oprindelig stil.

 

Kilde: Næsbyholm Slot

Ikke alt kan reddes

Her lidt over en uges tid efter branden arbejder fagfolk på højtryk for at redde, hvad der kan reddes i den historiske bygning, der har rødder helt tilbage til 1585.

- 10 til 12 personer arbejder i døgndrift på at gøre rent, tørre af og køre ting væk, fortæller Morten Lund og fortsætter: 

- Det er ikke alle ting, der kan reddes. Der hænger blandt andet en flot, lysekrone i spejlsalen, som simpelthen er smeltet, fordi varmeudviklingen var så voldsom ved branden, siger han.

For at kunne genoprette spejlsalen som den så ud før, er der tilknyttet specialister, som har ekspertviden om de forskellige klenodier.

quote Bryllupper er jo livets store dag, så der kan vi sige, at heldigvis har vi ikke måtte aflyse dem, for det påvirker mange mennesker

Morten Lund, Næsbyholm Slot

- Specialisterne arbejder med hver deres område og renoverer malerier og vægge, så det er en større proces, hvad det angår, siger Morten Lund.

Heldigvis ingen bryllupper

Beslutningen om at lukke slottet ned for events og julemarked er taget ud fra en tanke om, at Morten Lund og hans kone, Christel Winther, der sammen driver stedet, ønsker at tilbyde en helstøbt oplevelse.

- Vi kan ikke tilbyde vores kunder mere end 25 procent af det, som de forventer, og det ønsker vi ikke, så det er derfor, vi har valgt at sige, at så lukker vi i den periode og åbner med et brag i det nye år, siger Morten Lund.

img_0338.jpg
Læs også
Fetterlein og Remee fester med Hollywood-stjerne ved Næstved
img_0338.jpg
Læs også
Fetterlein og Remee fester med Hollywood-stjerne ved Næstved

Han forsøger at finde noget positivt i den ulykkelige hændelse, der er sket.

- Vi havde heldigvis ikke nogle bryllupper booket i denne tid. Bryllupper er jo livets store dag, så der kan vi sige, at heldigvis har vi ikke måtte aflyse dem, for det påvirker mange mennesker, siger Morten Lund og fortsætter:

- Vi har en del konferencer, der er blevet ramt af det, men det er lettere for dem at finde et nyt sted at være, lyder det.

Store planer for det nye år

Han ser frem til at åbne i det nye år og også med nye tiltag. Han afslører blandt andet over for TV ØST, at de har planer om at åbne for livsstilsmesser i foråret.

Men fokus lige nu er på at få det historiske og måske mest velkendte rum på slottet klar igen.

- Spejlsalen er det absolut smukkeste sted på slottet, og nu skal vi sørge for, at den bliver lige så smuk igen, siger han.

Næsbyholm Slot drives af Morten Lund og Christel Winther, men selve bygningen ejes af Bavelse Gods.


Nyhedsoverblik