Sommerhusejere risikerer stor kloakregning: Spildevandsplan sendes i høring

Kloakering af 800 sommerhuse udløste lang debat i byrådet i Slagelse her til aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sig ordet kloak i byrådet i Slagelse, og der bliver virkelig trykket på startknappen hos politikerne.

Sådan var det også her til aften, hvor de folkevalgte skulle tage stilling til at sende en ny plan for spildevandet i kommunen i høring.  Det blev omkring 800 sommerhuse i især Frølunde-området nord for Korsør, der kom til at fylde det meste.

slam.jpg
Læs også
Jan nægter at følge kommunens påbud i kloaksag: Jeg tager den hele vejen til retten
slam.jpg
Læs også
Jan nægter at følge kommunens påbud i kloaksag: Jeg tager den hele vejen til retten

Formanden for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Jørgen Grüner (SF), er ikke varm på ideen om, at sommerhusene også skal være en del af planen.

- Jeg vil gerne stille mig tvivlende overfor den miljømæssige værdi i at fortsætte kloakeringen af sommerhusområderne. Vores egne miljømedarbejdere og medarbejdere fra SK Forsyning har sagt, at den miljømæssig værdi er begrænset. Man kan slet ikke måle nogen effekt af en kloakering ude i Storebælt, sagde Jørgen Grüner og fortsatte:

- Hvis vi tvinger en masse mennesker til at bruge 100.000 kroner til kloakering per ejendom i et sommerhusområde, så er det meget store summer for en meget lille effekt, fastslog udvalgsformanden.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sådan ser der ud ved Frølunde Fed
Sådan ser der ud ved Frølunde Fed Foto: Ivan Nielsen - TV ØST

En usædvanlig politisk alliance

Der opstod en usædvanlig politisk alliance under debatten mellem Jørgen Grüner, Thomas Clausen (EL) og Villum Christensen (LA).

quote Sommerhusområderne skal naturligvis ikke forurene, men hvis de ikke forurener, så skal de ikke pålægges at kloakere

Thomas Clausen (EL), byrådsmedlem, Slagelse Kommune

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi hele tiden stille spørgsmålet: Får vi mest miljø for pengene? Her har vi et sommerhusområde, der ligger langt fra Korsør, og nu vil man til at pumpe spildevand de mange kilometer til renseanlægget. Jeg tror simpelthen ikke, at det er miljømæssig bæredygtigt at gøre det på den måde, sagde Villum Christensen.

Og sidste medlem af trioen, Thomas Clausen, var enig:

- Sommerhusområderne skal naturligvis ikke forurene, men hvis de ikke forurener, så skal de ikke pålægges at kloakere. Og vi skal være åbne for, at der kan være andre tekniske løsninger på at rense spildevandet end netop kloakering, meddelte han.

Jan Henning Olsen
Læs også
Kommune skal undersøge, hvor borgeres spildevand ender: - Det er spild af penge
Jan Henning Olsen
Læs også
Kommune skal undersøge, hvor borgeres spildevand ender: - Det er spild af penge

Strande tæt på sommer-lukning

Slagelse Kommune har i alt 19 sommerhusområder, der ligger langs Storebæltskysten. De rummer cirka 5000 sommerhuse. Det er områderne Frølunde Fed, Knivskær, Stigbjerg huse, Klintegården, Vester Bøgebjerg og Agersø Strandgården, der endnu ikke er blevet kloakeret.

quote Vi mangler stadig at få sluttet cirka 800 sommerhuse til kloak. Det er nødvendigt, at vi gør noget af hensyn til vandkvaliteten

Flemming Erichsen (S), byrådsmedlem, Slagelse Kommune

Flemming Erichsen (S), der også er formand for bestyrelsen i det store kommunale forsyningsselskab SK Forsyning, slog fast, at det er nødvendigt af hensyn til vandmiljøet også at få kloakeret de sidste cirka 800 sommerhuse. 

- I sommer var strande netop i Frølunde-området tæt på at blive lukket på grund af forurening. Vi mangler stadig at få sluttet cirka 800 sommerhuse til kloak. Det er nødvendigt, at vi gør noget af hensyn til vandkvaliteten. I SK Forsyning ser vi frem til at løse opgaven, sagde Flemming Erichsen med de to kasketter.

Kloakroer
Læs også
Kommune meldt til politiet - flere millioner liter spildevand ledt ud i å
Kloakroer
Læs også
Kommune meldt til politiet - flere millioner liter spildevand ledt ud i å

Også partikammeraten Steen Olsen (S) advarede mod at fjerne sommerhusene fra planen.

- Tusindvis af borgere i kommunen er allerede blevet pålagt spildevandsrensning af hensyn til vandmiljøet. Vi får noget af et forklaringsproblem, hvis vi pludselig begynder på en helt anden vurdering i denne runde, lød det fra Steen Olsen.

Kun én stemte imod en høring

Venstres Knud Vincents rådede ligesom det store flertal i byrådet til at sende spildevandsplanen og kloakeringen af sommerhusene i høring.

- Jeg siger ikke, at vi skal kloakere også i de resterende sommerhusområder. Men lad os få sagen belyst bedst muligt. Når vi får svar fra borgere og eksperter i høringen, kan vi træffe den endelige beslutning, sagde Knud Vincents (V).

Kloak spildevand
Læs også
Sejr for borgere på landet: Nu har de krav på at få målt deres spildevand
Kloak spildevand
Læs også
Sejr for borgere på landet: Nu har de krav på at få målt deres spildevand

Og sådan blev det. Kun Thomas Clausen (EL) stemte imod.

Nu bliver spildevandsplanen sendt i høring i otte uger. Først derefter skal politikerne tage endelig stilling til hele planen – og altså også om de omdiskuterede 800 sommerhuse skal tilsluttes kloak.


Nyhedsoverblik