Flertal: Kommune vil forbyde sine ansatte at ryge i arbejdstiden

Rygerne blandt de 7.000 ansatte i Næstved Kommune får i fremtiden totalt forbud mod at ryge i arbejdstiden. Det besluttede et flertal i byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var Niels Kelberg fra Dansk Folkeparti, der havde krævet, at byrådet tog stilling til rygeforbuddet i stedet for først at sende forslaget i høring hos medarbejderne.

Og ingen var i tvivl om, hvad han mente.

- Det her betyder rigtig meget for mig. Der er ingen, der skal bestemme over, hvad jeg skal lave min pause. Og vi skal ikke bestemme, hvad vores medarbejdere skal lave i deres, sagde han og tilføjede:

- Det næste bliver, at folk heller ikke må drikke sodavand eller spise leverpostejmad i deres frokostpause, sagde han.

quote Det er imod min grundlæggende liberale sindelag at bestemme for folk, hvad der er godt for dem

Søren Revsbæk (V)

Det blev begyndelsen på en timelang debat, hvor repræsentanterne fra de store partier Venstre og Socialdemokratiet langt fra var enige. Men det endte med, at 16 medlemmer stemte for at forbyde medarbejderne at ryge i arbejdstiden, men 11 stemte imod.

Nu skal forslaget sendes i høring hos medarbejderne. Medudvalget får til opgave at komme med et bud på, hvordan forbuddet skal implementeres. Forbuddet skal træde i kraft den 1. januar 2020.

Et splittet byråd

Forslaget om rygeforbuddet i arbejdstiden splittede ikke bare partierne. Det satte også gang i talelysten.

- For tre uger siden vedtog vi budgettet for næste år. Det er jo ikke nogen lille ting. Men dengang varede debatten ikke nær så lang tid, som vi her til aften har brugt på rygning i arbejdstiden, konstaterede Niels True (V).

Mens Venstres gruppeformand, Kristian Skov-Andersen, støttede et forbud, så stemte en hel stribe af hans partikolleger imod.

Rygestop
Læs også
Ekspert om kommunale rygeforbud: - Der er ingen tvivl om, at det har en effekt
Rygestop
Læs også
Ekspert om kommunale rygeforbud: - Der er ingen tvivl om, at det har en effekt

- Der er ingen diskussion om, at rygning er noget skidt. Men vi kan selv beslutte, om vi vil ryge eller ej. Det frie valg, synes jeg, vi bør respektere, når vi har med voksne mennesker at gøre. Det er imod min grundlæggende liberale sindelag at bestemme for folk, hvad der er godt for dem, sagde Søren Revsbæk (V).

Han understregede, at han intet havde imod rygeforbud på de enkelte arbejdspladser, hvis medarbejderne ønsker det.

- Men det skal gro nedefra. Vi skal ikke trække et forbud ned over hovedet på folk, sagde Søren Revsbæk (V).

Artiklen fortsætter efter indslaget

Den 22. oktober skulle økonomiudvalget stemme om forbuddet. Se indslaget om afstemningen her.

Ingen fredspibe i rød lejr

Socialdemokraterne kunne heller ikke ryge en fælles fredspibe. Forslaget splittede. Jørgen Christiansen var skarp i sin kritik:

- Det her forbud handler ikke kun om rygning og sundhed. Det handler for mig at se også om arbejdsmiljøet for vores medarbejdere. Forslaget er formynderisk og diktatorisk. Og et forbud vil gøre det svære at rekruttere nye medarbejdere fastslog han.

quote Vi politikere må tage et ansvar. Vi skal bane vejen

Freja Lynæs Larsen (EL)

Mens det kneb med fælles fodslag hos de store partier, så var der ingen slinger i valsen hos to af de mindre, Enhedslisten og de radikale. Freja Lynæs Larsen (EL) slog fast, at kommunen bør være et godt forbillede.

- Nogen mener, at et forbud er et indgreb i privatlivet. Men det er arbejdsgiveren, der bestemmer over vores arbejdstid. Det er ikke vores privatliv. Vi politikere må tage et ansvar. Vi skal bane vejen – også når det drejer sig om upopulære beslutninger. Og det her er i hvert fald en sag, hvor vi også får skældud. Men lad os alligevel tage ansvaret for vores sundheds skyld, sagde hun.

0014hq.jpg
Læs også
Rygeforbud på vej - politikere vil skodde de ansattes smøger
0014hq.jpg
Læs også
Rygeforbud på vej - politikere vil skodde de ansattes smøger
Byrådet skal sikre, at færre unge begynder at ryge. Derfor er forbuddet en god idé, mener Radikales Lars Hoppe Søe.
Byrådet skal sikre, at færre unge begynder at ryge. Derfor er forbuddet en god idé, mener Radikales Lars Hoppe Søe. Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Også de radikales Lars Hoppe Søe var klar i mælet.

- Nogle gange kan man godt være lidt i tvivl, om vi gør den store forskel her i byrådet. Det tror jeg ikke, vi behøver at være i denne sag. Vi kommer til at gøre en forskel for mange mennesker. Der er desværre alt for mange unge, der begynder at ryge, derfor er der lige præcis brug for, at vi handler. Vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at få en røgfri fremtid, sagde Lars Hoppe Søe (R).

Og fremtiden bliver altså røgfri i arbejdstiden for de cirka 7.000 ansatte i Næstved Kommune fra 1. januar 2020.


Nyhedsoverblik