Skimmelsvamp angriber de gule rapsmarker

En fugtig vinter giver perfekte forhold for skimmelsvamp i de danske rapsmarker. Det påvirker indtægterne hos landmændene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De danske rapsmarker lider lige nu under skimmelsvamp på grund af en yderst fugtig vinter, hvor der har ligget store mængder vand på markerne rundt omkring i landet.

Det er faktisk ligesom, når man glemmer et rugbrød i en fugtig afkrog, og skimmelsvampen rigtig får mulighed for at brede sig.

- Der er ingen tvivl om, at den fugtige vinter lige nu fremprovokerer den her skimmelsvamp, fortæller landmand og planteavlskonsulent fra Agrovi Søren Ilsøe fra Sorø til TV ØST.

Sætter ind med svampesprøjtning

Hvis man kigger helt tæt på rapsplanterne, kan man faktisk se skimmelsvampen med egne øjne.

Angrebne ses som lyse, ringformede pletter med skimmel især på undersiden af bladene. Det kan forveksles med pletter fra gødningssvidninger, forklarer Søren Ilsøe.

Og det gør det lettere for landmændene at vide, hvornår de skal sprøjte for svampesygdommen, der kan skære hele 40 procent af udgifterne fra en høst.

- Vi sætter ind med svampesprøjtning, der medfører nogle udgifter for landmanden. Men det havde været langt højere udgifter, hvis der ikke blev sprøjtet, siger Søren Ilsøe.

Ødelægger næppe synet  af de flotte rapsmarker

Svampesygdommen forekommer ofte i England og Skotland, men Søren Ilsøe frygter, at den bliver en hyppig gæst i Danmark, hvis vintrene i fremtiden bliver våde.

Svampesygdommen kommer ifølge Søren Ilsøe ikke til at ødelægge synet  af de flotte gule rapsmarker, som lige nu blomstrer rundt omkring i regionen. 


Nyhedsoverblik