Sjællændere er danmarksmestre i traditionel mad

Her i regionen er traditionel dansk mad i højsædet, og i højere grad end andre steder i landet bruger vi tid på at tilberede maden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Krebinetterne syder på panden hos familien Camitz i Glumsø, hvor aftensmaden skal serveres lige om lidt. Tilbehøret er klassisk: Ærter og kartofler, og på den måde er det meget sigende for, hvordan familien plejer at spise

- Dansk traditionel mad det er nok det, vi spiser mest. Det er også det, jeg selv er vokset op med, fortæller Charlotte Camitz og bliver bakket op af sin datter, Josefine Emma Camitz på 11 år:

- Vi spiser meget stegt flæsk med persillesovs og hakkebøffer og sådan noget, fortæller hun, mens hun er igang med at dække bordet. 

Artiklen fortsætter under billederne...

 
  Foto: Bue Bukh - TV ØST
Det er i høj grad traditionel mad, der er på bordet hjemme hos familien Camitz.
Det er i høj grad traditionel mad, der er på bordet hjemme hos familien Camitz. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Danmarksmestre i traditionel dansk mad

Familien Camitz er ret repræsentativ for regionen. Her er borgerne nemlig danmarksmestre i at spise traditionel dansk mad.

På en tilfældig aften vil 54 procent have en aftensmadstallerken, hvor der bliver serveret frikadeller, krebinetter, hakkebøffer, koteletter eller lignende.

E016315__SPOT_DJ_KOK.jpg
Læs også
Se hitlisten: Sjællænderne elsker 'mormormad'
E016315__SPOT_DJ_KOK.jpg
Læs også
Se hitlisten: Sjællænderne elsker 'mormormad'

Til sammenligning gælder det kun for 40 procent af københavnerne, og på andenpladsen kommer fynboerne, hvor de traditionelle danske retter udgør 50 procent af aftensmadsmåltidet

Det er konklusionen i en landsdækkende befolkningsundersøgelse udgivet af den selvejende institution Madkulturen, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet.

Laver maden selv

På regionens aftensmadstallerkner bliver der serveret kød tre ud fire gange, og på den måde ligner regionen resten af landet.

quote Dansk traditionel mad det er nok det, vi spiser mest. Det er også det, jeg selv er vokset op med

Charlotte Camitz, Glumsø

Til gengæld bliver der i resten af landet brugt mindre tid på at lave mad. Her bruger borgerne lige så lang tid på at lave mad, som de gjorde tilbage i 2015.

Sjælland er faktisk også den region i landet, der laver mest hjemmelavet mad, og 54 procent af aftensmåltiderne, der bliver lavet, er helt hjemmelavede. Men der er alligevel sket et fald i antallet af de helt hjemmelavede måltider, da det tilbage i 2015 var 59 procent, der lavede helt hjemmelavet mad.

Kartoflens tilbagetog

Kartoflen er igennem flere år blevet en mere og mere upopulær spise i Danmark. Det samme gælder på Sjælland. I 2015 blev der serveret kartofler til halvdelen af alle aftensmadmåltider, mens det i år kun er tilfældet ved lidt over hver tredje aftensmadsmåltid.

Der findes ifølge rapporten ikke en entydig forklaring på, hvorfor kartoflen er blevet så upopulær. Men noget af forklaringen på det store fald kan være, at vi i år haft så godt vejr, og dermed en længere grillsæson, hvor mange vælger alternativer til de klassiske kogte kartofler.

Læs også
Rugbrød fra Karise kæmper om at blive Danmarks bedste
Læs også
Rugbrød fra Karise kæmper om at blive Danmarks bedste

I hvert fald spiser borgerne på Sjælland ikke flere grøntsager og heller ikke mindre brød, ris, pasta eller andre kulhydratholdige madvarer end tidligere. 

Og hvad er så sjællændernes favoritmåltid? 

Ifølge undersøgelsen er det det samme, som det var tilbage i 2015 - nemlig rugbrød med pålæg, som ligesom for tre år siden er 11,1 procent af alle aftensmåltider.

Artiklen fortsætter under billedet...

Rugbrødsmadder er sjællændernes favoritmåltid.
Rugbrødsmadder er sjællændernes favoritmåltid. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Kaster sig ikke ud i noget nyt

Hos familien Camitz har de nu sat sig til bords med krebinetterne på tallerkenen. Det er en af klassikerne i familierepetoriet.

Og tendensen er, at sjællænderne i stigende grad holder sig til de retter, de kender, når aftensmaden skal produceres. I 2015 kastede de sig i gennemsnit ud i at lave 14-15 helt nye og uprøvede retter om året. Nu er det kun 9-10 nye retter, der afprøves om året.

Artiklen fortsætter under billedet...

Børnene er lidt mere med i køkkent, når maden skal tilberedes i 2018 end i 2015. I dag er børnene med til at lave 12 procent af alle aftensmadmåltider.
Børnene er lidt mere med i køkkent, når maden skal tilberedes i 2018 end i 2015. I dag er børnene med til at lave 12 procent af alle aftensmadmåltider. Foto: Bue Bukh Petersen- TV ØST

Og hjemme hos familien Camitz, kender de godt det dér med at vælge det sikre:

- Jeg har travl hverdag, så det der med at stå og kaste sig ud i noget nyt sker ikke så tit, fortæller Charlotte Camitz.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.


Nyhedsoverblik