Selvkørende lastbiler på vej gennem Danmark

Onsdag kørte to konvojer, også kaldet platoons, af tre delvist selvkørende lastbiler gennem Danmark i forbindelse med et såkaldt platooning-event.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lastbiler, der kan holde afstand og selv tilpasse kørslen til optimalt brug af brændstof, er fremtiden. Og nu er fremtiden i Danmark.

Onsdag morgen kørte to platoons af sted fra Ollebo i det sydlige Sverige, henover Øresundsbroen, ned ad Sydmotorvejen og over Storebæltsbroen mod Jylland.

I hver lastbil er en chauffør, som kan tage over i nødstilfælde, men ellers klarer lastbilen størstedelen af kørslen selv.

De seks lastbilers endemål er Rotterdam i Holland den 6. april 2016, umiddelbart forud for et planlagt og uformelt Miljø- og Transportministermøde. 

Europæisk fremtidsprojekt

De selvkørende teknologier har vundet indpas de senere år og i eksempelvis USA, Californien, har Google eksperimenteret med førerløse køretøjer gennem længere tid - med stor succes.

Disse selvkørende teknologier har mange fordele, som eksempelvis sikrere kørsel, tættere kørsel, mere økonomisk og grøn kørsel.

Og netop alle disse fordele er også med i overvejelserne omkring The European Truck Platooning Challenge 2016, der løber af stablen under det hollandske EU-formandskab.

Det er et projekt, der skal sætte fokus på samarbejde mellem EU-Kommissionen, EU-medlemslandene og industrien om selvkørende teknologier samt behovet for harmonisering af regler på området.

Vejdirektoratet står bag den danske indsats

Danmark er med sin rute på 320 kilometer en central del af det hollandske EU-formandskabs platooning-event, hvor i alt to platoons af hver tre delvist automatiserede lastbiler vil køre gennem fem lande.

Vejdirektoratet står bag den danske indsats, for at denne event kan lade sig gøre på danske veje.

- Vejdirektoratet deltager i projektet, fordi det er en god mulighed for os til både at høste konkrete erfaringer og demonstrere, at vi allerede i dag arbejder for at blive klar til at tage imod biler med selvkørende teknologier på de danske veje, siger Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Også transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt glæder sig over den danske deltagelse i projektet.

- Det er vigtigt, at Danmark er med til at understøtte nye teknologier, som kan gøre transportbranchen mere effektiv og sikre en mere miljørigtig transport af varer og gods. Det kan give os konkurrencefordele på transportområdet og skabe vækst og nye arbejdspladser, siger ministeren.


Nyhedsoverblik