Selvkørende biler testet på sjællandske motorveje

Et lille glimt af fremtiden har kørt rundt på de sjællandske motorveje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En dag i fremtiden vil du måske kunne sætte dig ind i en bil, taste ind, hvor du vil hen og så i magelighed læne dig tilbage, mens bilen selv sørger for at få dig sikkert frem.

En fjern drøm lige nu, ja, men Vejdirektoratet er for tiden i fuld gang med at teste det udstyr, der vil gøre den drøm mulig.

Således har bilister på Sydmotorvejen og Vestmotorvejen for nylig kunnet møde biler med små kameraer påsat, som hjælper bilen til at komme sikkert gennem trafikken. Testene skal vise, hvor godt selvkørende biler kan registrere deres omgivelser, fortæller Andreas Egense, afdelingsleder hos Vejdirektoratet og ekspert i selvkørende biler.

- Bilerne har et kamera siddende, som filmer ned på vejen og kan se vejstriberne og skiltene langs vejkanten. Det, vi tester, er, om de er i stand til at registrere striberne og skiltene, og om der er steder eller tilfælde, hvor de bliver udfordret, siger han.

Testet i mørke

At det blev lige netop Syd- og Vestmotorvejene, at de automatiserede systemer er blevet testet på, er ifølge Andreas Egense, fordi de er repræsentative for det samlede motorvejsnet i Danmark.

- Vi har tidligere testet motorveje under gode forhold i daglys og uden regn og tåge. Denne gang forsøgte vi at udfordre køretøjerne ved at lade dem køre i mørke, regnvejr og diset vejr, siger Andreas Egense.

De hidtidige tests har vist, at bilerne under gode forhold er i stand til at aflæse 99 procent af skiltene og i 98 procent af strækningen er i stand til at aflæse vejstriberne. Resultaterne af testene kan bruges til både at forbedre bilerne, hvis der er brug for det, ligesom de kan danne grundlag for, hvordan man i fremtiden skilter og laver vejstriber.

- Vi forventer, at den første generation af selvkørende biler kommer til at basere sig på det her udstyr, og at fremtidige generationer måske kan bruge det som noget at falde tilbage på, hvis andre systemer svigter.

Andreas Egense oplyser, at Vejdirektoratets tests blev afsluttet sidste uge, og at man nu er i gang med at analysere resultaterne. Alt efter hvad resultaterne viser, kan det blive muligt, at Vejdirektoratet vil udføre flere tests.


Nyhedsoverblik