Se video: Her kolliderer skib næsten med Storebæltsbroen

Brian Lønberg så måbende til, da en fuld litauisk kaptajn onsdag aften var sekunder fra at kollidere med Storebæltsbroen. Se, hvordan skibet næsten kolliderer med broen, her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Brian Lønberg arbejder som VTS-operatør hos Storebælt VTS. Det er ham, der overvåger skibstrafikken ved og omkring Storebæltsbroen. Og i går var det tæt på at gå helt galt.

Hvad pokker laver han, er han død, sover han? For der kan jo være sket, hvad som helst, siger Brian Lønberg

- På videoen her ser vi jo, det er at han styrer faktisk direkte på pylonen dernede, siger Brian Lønberg til TV ØST, mens han genser de optagelser, der i går blev filmet af deres system.

Onsdag aften var en fuld litauisk kaptajn tæt på at påsejle Storebæltsbroen.  Flere gange forsøgte Brian Lønberg at få fat i kaptajnen over forskellige kaldeapparater.

- Vi tænker: 'hvad pokker laver han, er han død, sover han?' For der kan jo være sket, hvad som helst, siger Brian Lønberg.

Få meter fra kollision

Brian Lønberg og kollegaerne får aktiveret et såkaldt DSC-kald, der får en alarm i styrhuset på skibet til at kime. Endelig lykkedes det at få fat i kaptajnen og få beordret ham til at dreje skibet rundt.

- På det tidspunkt kan vi ikke gøre andet end at sidde og følge med, og krydse fingre for at han ikke rammer (…) Det var i hvert fald i sidste øjeblik. Vi kan ikke måle nede i de afstande, hvor tæt han har været på. Om det er 5 meter eller 30 meter så nøjagtigt kan vi ikke sige det, siger Brian Lønberg.

Det var i hvert fald i sidste øjeblik, siger Brian Lønberg

Storebæltsbroen lukket

Af sikkerhedsmæssige årsager havde mandskabet i VTS-gruppen med hjælp fra politiet i mellemtiden fået lukket broen for al trafik. Så biler og tog holdt stille i omkring 10 minutter.

Det litauiske skib har nu fået lov til at forlade Storebælt. Kaptajnen på skibet er blevet sigtet for at bryde søloven, fordi han havde for meget alkohol i blodet.  


Nyhedsoverblik