Sådan undgår du skimmelsvamp efter stormflod

Når huse bliver oversvømmet, stiger risikoen for at få skimmelsvamp. Affugtning og ventilation har begrænset effekt, lyder det fra Teknologisk Institut.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vandet fra onsdagens stormflod er ikke kun trængt ind gennem døre og op gennem afløb i husene rundt omkring.

Hvis man har fået oversvømmet sit hus, er der nemlig en risiko for, at det også er sivet ind i tapeter, ind mellem gipsplader og ned under gulvene.

Det kan ende med skimmelsvamp, og derfor er det altafgørende, at der bliver ryddet ordentlig op efter vandt.

Sådan lyder det Indeklima og Bygningsundersøgelser på Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

- Vi ser rigtig mange tilfælde, hvor bygninger er blevet oversvømmet på grund af stormflod, og hvor bygningsejerne ikke har håndteret oprydningsarbejdet tilstrækkeligt til at undgå skimmelsvamp, siger centerchef Kathrine Birkemark Olesen.

Vigtigt at fjerne våde gipsplader

Ifølge Teknologisk Institut er det vigtigt, at man får ryddet ordentligt op senest tre til fire dage efter oversvømmelsen. Og affugtning og ventilation er ikke nok, når det kommer til det vand, der er trængt ind bag tapeter og gulve.

- Man skal sikre, at bygningen er tørret effektivt. Det betyder blandt andet, at man for eksempel skal fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum og så videre, der har været i berøring med vand, siger Kathrine Birkemark Olesen.

Bliver typisk opdaget sent

Det er nemlig ikke sikkert, at vandet kan ses med det blotte øje.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt og beskrives ofte som en kælder- eller sommerhuslugt, forklarer centerchefen fra Indeklima og Bygningsundersøgelser.

De fleste problemer med skimmelsvamp opstår efter tre til seks uger. Generne af skimmelsvamp er typisk irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær.


Nyhedsoverblik