Sådan fik hel landsby halveret varmeregningen

Borgerne i Terslev ved Haslev var fanget i en uheldig spiral, hvor dyre varmeregninger gjorde det svært at sælge huset. Men én ting har nu ændret billedet totalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En varmeregning på 31.000 kroner om året.

Sådan var gennemsnittet for borgerne i landsbyen Terslev ved Haslev indtil for få år siden, hvor byen var kendt for at have Danmarks dyreste fjernvarme – husene var meget svære at sælge, og krisestemningen lå over byen.

Nu har et skift fra naturgas til biobrændsel i varmeværket imidlertid ændret hele billedet i byen.

I gennemsnit sparer alle husejere i Terslev 1.300 kroner om måneden – og det er noget, der kan mærkes i det lille samfund: Varmeregningen er i gennemsnit blevet halveret – der bliver solgt huse og grunde igen. Og indbyggertallet stiger så meget, at vuggestuen nu bliver udvidet.

 

Rekord i fjernvarmepriser

Landsbyen Terslev blev landskendt,  da byens varmeværk i 2008 og 2009 blev kendt for at have Danmarks dyreste fjernvarme.
Den nye ejer E.ON sendte regninger ud, der var langt højere end tidligere. De høje varmeregninger gjorde huse usælgelige, og det var sammen med den økonomiske krise med til at vælte økonomien for en række familier i byen.

Optimismen breder sig

Den nye udvikling betyder, at der er optimisme i byen, fastslår Marianne Skog, der er medlem af bestyrelsen i Terslev Borgerforening.

- I villakvarteret på Tøpkildevej, hvor jeg selv bor, er der blev solgt en lille håndfuld huse og grunde siden årsskiftet. Og det er børnefamilier, der flytter til. Tidligere var det næsten umuligt at sælge på grund af prisen på fjernvarmen, siger Marianne Skog.

Hun er selv sluppet langt billigere fra varmeregningen. Da det var værst, betalte familien cirka 30.000 kroner om året. Nu er lyder beløbet på godt 12.000.

- Det er rigtig mange penge at spare. Og det kan naturligvis mærkes på husholdnings-økonomien, fastslår Marianne Skog.

Tysk energi-gigant bag besparelse

Det er den tyske energi-gigant, E.ON, der har sænket prisen fra det lille Ørslev-Terslev Varmeværk.

De traf beslutningen om at investere 4,5 millioner kroner i varmeværket i Terslev.

Ændringen betyder, at værket nu kan fyre med biomasse – især træpiller, hvilket er langt billigere end naturgassen, der tidligere blev brugt.

- Vi har gjort det, fordi vi skulle finde en anden måde at producere billig og bæredygtig varme på. Og det er jo altid rarest at have tilfredse kunder, siger kommunikationschef Susanne Tolstrup fra E.ON Danmark.

Først i 2012 blev det muligt for de såkaldte barmarksværker at fyre med andet end naturgas. E.ON overvejede, om selskabet skulle sælge det trængte varmeværk eller foretage million-investeringen.

- Men der var ingen købere, og så valgte vi at investere i stedet, forklarer Susanne Tolstrup.

Masser af børn giver ekstra plads i børnehus

Og den billigere varme har været med til at vende udviklingen i Terslev. Befolkningstallet er steget fra 868 i 2015 til 888 i 2016. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Og i Børnehuset i Terslev er det blevet behov for langt flere pasningspladser.

- Det betyder naturligvis rigtig meget for Børnehuset, men også for hele byen. Antallet af pladser i vuggestuen vokser med 50 procent.  Og på den lange bane betyder det jo blandt andet, at de mange nye børn er med til at sikre, at vi kan beholde vores skole, siger Katja Rasmussen, afdelingsleder på Vestskolen, Landsbyordningen Terslev


Nyhedsoverblik