Regler for brune turistskilte ændret: Kan få stor betydning for attraktioner i regionen

Reglerne for hvilke turistattraktioner, der kan få et af de brune skilte ved motorvejene, er ændret. Det kan få betydning for attraktioner i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

15 kilometer. 

Så langt måtte der højest være fra det brune turistskilt og til attraktionen.

Men den regel er ændret nu. For fra årsskiftet blev det muligt, at også attraktioner længere væk fra en motorvejsafkørsel kan få et skilt.

Og det glæder formanden for det regionale udvalg i Region Sjælland, der står for at tildele attraktionerne de brune skilte.

quote Det ville vi blive utroligt glade for. Det vil få rigtig stor betydning for os

Baronesse Helle Reedtz-Thott, Gavnø Slot

- Det, synes jeg, er rigtig godt, at regeringen har ændret bekendtgørelsen, og det giver nogle flere muligheder, så flere attraktioner af forskellige typer kan komme i spil til at få et skilt, siger Flemming Damgaard Larsen (V) til TV ØST.

Senest gav udvalget i december sidste år otte attraktioner i vores område skilte. Den nye regel betyder, at udvalget nu vil genoptage de ansøgninger fra sidst, som lå imellem kriterierne, som eksempelvis det med de 15 kilometers afstand.

- Helt konkret vil de nye regler betyde, at nogle af dem, som er faldet udenfor, kan komme indenfor som eksempelvis Gavnø, og det har stor betydning for de bilister, der kører på motorvejen, at de bliver opmærksomme på, at her er en attraktion, som er interessant, siger Flemming Damgaard Larsen (V).

Et spørgsmål om kulturhistorie

For Gavnø Slot vil et skilt få stor betydning. Det fortæller baronesse Helle Reedtz-Thott.

- Det ville vi blive utroligt glade for. Det vil få rigtig stor betydning for os, siger Helle Reedtz-Thott til TV ØST.

Gavnø Slot ligger 19 kilometer væk fra en motorvejsafkørsel, og derfor er attraktionen, før de nye regler, faldet udenfor muligheden for de brune turistskilte, samtidig med at de generelt set efter lovgivningen slet ikke må skilte ifølge Helle Reedtz-Thott.

Derfor vil et skilt ved en motorvejsafkørsel gøre meget for Gavnø.

- Fordi vi ikke må skilte, er vi meget afhængige af, at folk ved, at der er noget, der hedder Gavnø Slot, siger Helle Reedtz-Thott og tilføjer:

- Gavnø-fonden er et kulturhistorisk stykke Danmarkshistorie, der ikke modtager noget tilskud, så vi er meget afhængige af entréindtægterne. Hvis man skal blive ved at løfte den opgave at vise det her kulturhistorie frem for offentligheden, som giver en del slid på ejendommen, så er vi afhængige af flere besøgende, forklarer Helle Reedtz-Thott. 

Vil have skiltene til Odsherred

Men hvor de nye regler bliver modtaget med kyshånd på Gavnø Slot, så er man ikke helt tilfreds i Odsherred.

For her vil man også have de brune skilte til, men loven tillader kun, at skiltene sættes op ved motorveje og ikke motortrafikveje.

Derfor har folketingspolitiker Kaare Dybvad (S), der er fra Holbæk-området, stillet spørgsmål til transportministeren for at få skiltene til det nordvestsjællandske.

quote Det er da mærkeligt, at en stor landskendt attraktion, som Dragsholm Slot, som har en Michelin-stjerne ikke kan få lov at reklamere

Kaare Dybvad (S)

- De her skilte er en lille ting i det store regnskab, men turistsektoren er en meget vigtig ting i Odsherred, og så skal vi også sørge for, at det fungerer, siger Kaare Dybvad (S).

Han mener, det bør være muligt, at sætte turistskilte op ved motortrafikveje, men det har transportminister Ole Birk Olesen (LA) afvist. 

Ministeren begrunder afvisningen med, at der ikke er afkørsler på motortrafikveje, men det er der i Odsherred, mener Kaare Dybvad (S).

- Jeg forstår godt, at ministeren ikke vil have skilte på strækninger, hvor der ikke er afkørsler, det synes jeg er fornuftigt. Men der hvor der er afkørsler, som i vores område i Odsherred, må det kunne laves, siger Kaare Dybvad (S).

Nye skilte
Læs også
Flere turistskilte kommer op ved motorvejene: Rygtes at det fordobler besøgstallene
Nye skilte
Læs også
Flere turistskilte kommer op ved motorvejene: Rygtes at det fordobler besøgstallene

Uvis tidshorisont

Derfor har han bedt ministeren om at følge op på spørgsmålet, fordi det ifølge ham er underligt at store, landskendte attraktioner ikke kan få et skilt.

- Det er da mærkeligt, at en stor landskendt attraktion, som Dragsholm Slot, som har en Michelin-stjerne ikke kan få lov at reklamere, siger Kaare Dybvad (S).

Ifølge formanden for det regionale udvalg, Flemming Damgaard Larsen (V) vil udvalget tage ansøgningerne om skiltene op igen og behandle dem efter de nye regler. Herunder vil blandt andre Gavnø Slot få behandlet sin ansøgning igen.

Men formanden kan dog ikke sige noget om tidshorisonten.

Udvalget behandler ansøgninger fra attraktioner, der ønsker et skilt. Ud fra kriterier, der er fastsat på forhånd, men også ud fra et skøn, tildeler udvalget skiltene til attraktionerne, der herefter selv betaler for skiltet. Der må blandt andet kun være ét skilt per afkørsel.

Læs også
Flere turistskilte på vej til regionen
Læs også
Flere turistskilte på vej til regionen

Nyhedsoverblik