Regeringen vil lette firmaers elregning med 25 procent

Regeringen vil reducere energiforbrugernes omkostninger med et tocifret milliardbeløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmarks grønne omstilling skal ikke længere finansieres via PSO-afgiften over elregningen, men over finansloven.

Det foreslår regeringen, der fredag præsenterer sin plan for at finansiere det hul, den skrottede PSO-afgift efterlader i statskassen. Nærmere bestemt 69,2 milliarder kroner over de næste ti år.

Regeringen foreslår en gradvis afskaffelse af PSO-afgiften fra 2017 til 2021.

Forslaget indebærer PSO-lempelser for 5,7 milliarder kroner i 2021, hvoraf lempelserne for dansk erhvervsliv umiddelbart udgør 3,5 milliarder kroner.

De danske virksomheders elregning lettes i gennemsnit med cirka 25 procent ved omlægningen af PSO-afgiften til finansloven.

Finansieringen findes blandt andet ved at droppe planlagte opstillinger af kystnære havvindmøller. Det vil frem mod 2035 spare statskassen for otte milliarder kroner.

Loft på budprisen for Kriegers Flak

Regeringen vil også sætte et loft for budprisen på havvindmølleparken Kriegers Flak, der ligger i farvandet mellem Møn, Sydsverige og Nordtyskland.

 Derudover vil regeringen reducere puljen til VE til proces. Det er en tilskudsordning, der yder anlægsstøtte til virksomheder, der omlægger deres procesenergi fra fossilt til vedvarende energi eller fjernvarme.

Samtidig skal energispareindsatsen tilpasses. Det vil samlet set ifølge regeringen tage toppen af den regning, afskaffelsen af PSO-afgiften udløser.

Regeringen vil også understøtte produktionen af avancerede biobrændstoffer ved at fastsætte et krav om iblanding af 0,9 procent avancerede biobrændstoffer i energiforbruget til transport.

Regeringen skal inden 1. januar næste år have erstattet PSO-afgiften.

Det skyldes, at EU-Kommissionen har vurderet den grønne afgift til at være traktatstridig, fordi den også bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

 /ritzau/

 


Nyhedsoverblik