Regeringen vil droppe kystnære vindmøller: Pengene er væk

Socialdemokraterne vil beholde kystnære vindmøller. Men Venstre mener ikke, at pengene til det findes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag skal energiminister Lars Christian Lilleholt (V) stå på mål for regeringens plan om at droppe en række havvindmølleprojekter over for Folketingets Energiudvalg. Her vil pengene være i centrum.

Regeringen har valgt at lægge planerne om en række havvindmølleparker ned, fordi EU har fastslået, at PSO-afgiften, en afgift der lægges på alles elregning for at subsidiere eksempelvis vedvarende energi, ikke er lovlig.

Derfor vil regeringen fjerne afgiften, og det skaber et milliardstort hul i kassen, når det kommer til at støtte vedvarende energi.

Ingen penge til projekter

For at få pengene til at gå op vil regeringen droppe projekterne med kystnære havvindmøller.

Det har ført til stor kritik og flere selskaber, der har været involveret i projekterne, har trukket sig på grund af den politiske usikkerhed omkring de økonomiske rammebetingelser.

- Pensionskasser og internationale energiselskaber siger, at det er mindre attraktivt at investere i Danmark, fordi der bliver skabt usikkerhed. Nogle går så langt som at sige, at de ikke vil bruge deres penge fremadrettet i Danmark, siger Socialdemokratiets Jens Joel.

Socialdemokratiet vil beholde projekterne og Jens Joel siger, at der ikke er indgået en aftale om at fjerne PSO-afgiften. Alternativt vil man finde pengene andre steder.

Grøn omstilling skal betales via finansloven

Hos Venstre mener Lars Christian Lilleholt, at man har fundet den bedste løsning. Regeringen vil fjerne PSO-afgiften og i stedet betale for den grønne omstilling over finansloven, men altså samtidig mindske den samlede støtte.

- Vi har fremlagt en fuldt finansieret og troværdig økonomisk plan, som industrien og energibranchen kan forholde sig til i vished om, at vi har fundet finansiering til alt det, som vi stiller dem i udsigt, siger Lars Christian Lilleholt.

Han efterlyser en S-plan og påpeger, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bruger hele det økonomiske råderum til velfærd.

- Det er useriøst i forhold til energisektoren og vores store grønne industriklynge, at Socialdemokraterne lover milliarder væk til højre og venstre uden at anvise, hvordan de vil betale regningen, siger Lars Christian Lilleholt.


Nyhedsoverblik