Psykolog kommer med opfordring til ensomme kvinder: - Mit bedste råd vil være at turde

Hver 10. ung kvinde føler sig ensom, viser ny undersøgelse. Er man ensom, skal man turde række ud, lyder opfordringen fra en psykolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Dengang var jeg på kanten til at tænke på selvmord.

Ordene kommer fra 18-årige Anne Holm Jakobsen, der siden folkeskolen har følt sig ensom og isoleret. Selvom følelsen af at være ensom er altoverskyggende, så er Anne Holm Jakobsen langt fra alene. For hver 10. ung kvinde mellem 16 og 24 år er ensom, viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Ifølge psykolog Anna Bjerre, som er stifter af Girltalk.dk, kan der være mange årsager til, at unge kvinder føler sig ensomme.

quote Hvis man selv tør at prøve lidt, så vil man måske også opleve, at nogle henvender sig tilbage til en selv

Anna Bjerre, psykolog

- Det kan være, ligesom Anne fortæller, at det er noget, hun har følt hele livet, og det bliver enormt selvforstærkende, at man måske til sidst ikke tør prøve noget af, siger Anna Bjerre og fortsætter:

- Men der kan også være mange, der er ensomme, fordi de føler sig alene med det, de går med. At de ikke føler, de kan fortælle nogen om, hvordan de i virkeligheden har det. Og når man ikke kan det, så kan ensomhedsfølelsen virkelig træde til.

Man skal turde

18-årige Anne Holm Jakobsen mener, at hvis man vil ud af sin ensomhed, skal man turde vove sig ud på steder, hvor man ikke selv troede, man kunne klare at være.

Læs også
Hver 10. ung kvinde rammes: Anne følte sig ensom og isoleret i årevis
Læs også
Hver 10. ung kvinde rammes: Anne følte sig ensom og isoleret i årevis

Og det er en opfordring, som Anna Bjerre er enig i.

- Mit bedste råd vil være at turde, siger psykologen.

- Der er selvfølgelig enormt meget på spil, hvis man føler sig ensom. Men vi ved, at der er rigtig mange, som er ensomme, og man tænker måske, når man er ensom, at man ikke har lyst til at række ud, at det må de andre gøre. Men hvis man selv tør at prøve lidt, så vil man måske også opleve, at nogle henvender sig tilbage til en selv. Måske kan man endda se efter dem, som ser ud, som om de har brug for det.

Det er et frirum

Girltalk.dk er en chat-tjeneste, der hjælper piger og unge kvinder. De får omkring 7.000 henvendelser fra piger og unge kvinder om året.

- Dem, der henvender sig til os, kommer i høj grad, fordi de ikke ved, hvem de ellers skal tale med, siger Anna Bjerre.

- Det er et frirum, hvor man kan få lov til at tale om det, som man måske ikke har lyst til at tale om med familien. Eller måske de relationer man har. Men det er enormt vigtigt, at man også tør åbne op for dem, der er i ens dagligdag, så ensomheden ikke bliver større. Det kan være ensomhed, det kan være mobning, det kan være følelser og tanker, som man snubler over, og som man har brug for at dele.

Anne Holm Jakobsen har i årevis følt sig ensom. I dag har hun det meget bedre, efter hun er begyndt at komme i Ventilen, som hjælper ensomme unge.

Nyhedsoverblik