Psykisk syge kan låses inde på regeringens nye botilbud

Regeringen vil med et nyt botilbud til udadreagerende psykisk syge forebygge vold og drab på landets bosteder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste fire år har fem medarbejdere på landets bosteder mistet livet – heriblandt to på bostedet Saxenhøj i Gulborgsund Kommune.

Og nu vil regeringen så sætte ind over for vold på landets bosteder ved blandt andet at oprette en ny boform for op mod 150 borgere med særlige psykiske lidelser. De skal efter planen stå klar i begyndelsen af 2018.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

quote Vi kan ikke sidde drab og vold på bosteder overhørig  – vi bliver nødt til at handle.

Sophie Løhde (V), sundheds- og ældreminister

Muligt at låse inde

På det nye botilbud skal det blandt andet være muligt at låse værelsesdøre, undersøge beboerens værelse og ejendele, kropsvisitere samt at kontrollere eventuelle besøgende. Det skal også være muligt at åbne og kontrollere post til beboerne og forhindre dem i at forlade bostedet.

- Vi har nu et vidtgående og gennemarbejdet oplæg til, hvordan vi forbedrer sikkerheden for beboere og personale på botilbud. Jeg lægger vægt på, at vi nu får en ny og mere sikker tilbudsform og helt konkrete initiativer til at forebygge vold på eksisterende botilbud, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) om de nye tiltag i pressemeddelelsen.

Anvendelsen af ovenstående muligheder skal dog kun bruges som sidste udvej, og alle indgreb af den slags skal registreres samt følges op på.

Til behandling i Folketinget

Forslaget fra ministeriet kommer på baggrund af en række anbefalinger fra en arbejdsgruppe bestående af fem ministerier, KL og Danske Kommuner, og det skal nu sammen med syv andre konkrete indsatser til behandling i Folketinget.

- De senere år har vi desværre oplevet, at flere medarbejdere har mistet livet i socialpsykiatrien. Det kan vi ikke sidde overhørig – vi bliver nødt til at handle. Jeg håber derfor også, at vi på tværs af Folketingets partier kan nå til enighed om, hvordan vi bedst forebygger trusler og vold på bostederne og sikrer trygge rammer for både personale og beboere, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

Regeringen vil bruge 300 millioner kroner over de næste fire år på at gennemføre forslagene.

Regeringens otte forslag

  • ​​Etablering af en ny tilbudsform for en mindre gruppe af borgere med svær psykisk lidelse, udadreagerende adfærd og særligt komplekse problemstillinger 
  • Styrkede kompetencer og forbedring af arbejdsmiljøet på botilbud 
  • Styrket sammenhæng i indsatsen mellem den regionale psykiatri og botilbud 
  • Styrket indsats for mennesker med psykisk lidelse og samtidigt misbrug 
  • Intensiveret samarbejde om retspsykiatriske patienter 
  • Styrket sundhedsfaglig rådgivning på botilbud og let adgang til psykiatrisk udredning
  • Målrettet visitation i kommunerne
  • Styrket indsats mod kriminalitet i og omkring botilbud
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

 


Nyhedsoverblik