Privatskoler skaber større social ulighed

Hvert tredje barn på Lolland går på privatskole. Det kan med tiden resultere i øget sociale ulighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland er det område i Danmark, der ligger i toppen, når det gælder privatskoler. Her fravælger hver tredje nemlig folkeskolerne.

Men valget af privatskoler frem for kommunale folkeskoler kan ifølge Kristian Bernt Karlson, lektor i sociologi på Københavns Universitet, øge den sociale ulighed.

- I folkeskolen mødes vi på tværs af sociale klasser og skel. Privatskoler er et fravalg af folkeskolen og et tilvalg af, hvem man selv ønsker, at børnene skal gå sammen med. De møder derfor kun børn, der ligner dem selv, og det kan skabe større social ulighed på sigt, siger Kristian Bernt Karlson.

Man risikerer mindre forståelse børn imellem.

- Det kan få de konsekvenser, at man får sværere ved at sætte sig i andres sted, da det kan være svært at forstå, hvad det vil sige for eksempel at have en forælder, der drikker eller andre ting. Vi får altså sværere ved at forstå hinanden, hvilket danner grobund for stigende segregering, siger Kristian Bernt Karlson. 

Rige familier foretrækker privat skolen 

Ifølge Kristian Bernt Karlson kan der være til, at folk vælger privatskolen frem for folkeskolen.

- Der ses to forskellige tendenser, når folk i høj grad vælger privatskoler frem for folkeskoler. På den ene side er der dem, der vælger folkeskoler fra til fordel for privatskoler med alternative pædagogikker. På den anden side kan det på Lolland ofte bero på skolenedlægninger, hvor folk selv opretter privatskoler, fortæller Kristian Bernt Karlson. 

Ifølge Kristian Bernt Karlson er det i København typisk de rige familier, der vælger folkeskolerne fra, og det kan være af grunde som for eksempel etnisk sammensætning. Men det er et andet mønster ude på landet, idet der oprettes privatskoler, fordi folk ikke vil ind på byskolerne, som ligger længere væk.


Nyhedsoverblik