Politiet advarer mod falske 500-kronesedler

Sydsjællands og Lolland-Falster Politi er lige nu på jagt efter falske 500-kronesedler. Fredag blev tre personer anholdt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pas på pengene, hvis du skal ud at handle.

Falske 500-krone-sedler plager nemlig vores region. Alene i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds er der de seneste syv uger blevet betalt med falske 500-kronesedler i forretninger - og det er sket fra Nakskov i syd over Falster, Sorø og flere gange i Næstved i nord.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ransagede fredag tre adresser som led i efterforskningen af sagen. Ransagningerne fandt sted i henholdsvis Dannemare, Nørre Alslev og Fuglebjerg.

Her blev tre personer anholdt og sigtet for både fremstilling og anvendelse af falske pengesedler.

Varetægtsfængslet

En 25-årig kvinde blev efterfølgende varetægtsfængslet i fire uger, en 43-årig mand blev varetægtsfængslet i to uger, og en 24-årig mand fik anholdelsen opretholdt i tre døgn for at finde ud af, hvad hans rolle i sagen er. 

Efter sigende skulle de alle have en relation til hinanden.

På den ene af adresserne fandt politiet desuden flere falske 500-kronesedler, og andre genstande, de har taget med til videre undersøgelse.

Samme serienumrer 

Hvordan politiet kom på sporet af de falske pengesedler, vil de ikke kommere nærmere ind på af hensyn til efterforskningen, men der var flere mistænkelige forhold.

- Der er sammenfald på pengesedlerne. Der er to forskellige serienumre, der går igen, derfor tror vi, at det er to 500-kronesedler, der er taget kopi af, siger Carsten Høj Hansen, der er afdelingsleder for Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politis Øko Task Force.

Og fundet af de 22 pengesedler, er da også et ret usædvanligt syn.

- Det er et rimeligt omfang i forhold til de sager, vi plejer at se i vores område. Det er lidt usædvanligt, at de er spredt over så stort et geografisk område med de samme numre på sedlerne, siger Carsten Høj Hansen.

Politiet mistænker, at de 22 tilfælde, hvor de falske pengesedler er blevet benyttet, ikke er de eneste. Derfor opfordrer de nu forretningerne til at holde øje og kontakte politiet, hvis de modtager eller har modtaget en falsk pengeseddel. 

- Vi er ikke sikre på, vi har fået anmeldelser på alle de sedler, der er anvendt. Vi kunne forstille os, der kommer flere, siger Carsten Høj Hansen.

Sådan undgår du falske penge

Det er vigtigt at holde øjenene åbne, når man skal undgå falske penge.

Ifølge Nationalbanken er fire sikkerhedsforanstaltninger på sedlerne meget svære at kopiere:

  1. Hold sedlen på mod lyset, og tjek den skjulte  tråd gennem sedlerne.
  2. Tjek vandmærket i sedlen - holdt op mod lyset danner det et skjult motiv
  3. Vip sedlen, og se hologrammet forandre sig
  4. Se vinduestråden skifte bølge-motiv, når du bevæger sedlen

Falskmøntnere risikerer i Danmark op til 12 års fængsel.


Nyhedsoverblik