Plejebarn fra Mern-sagen ville begå selvmord

Der skulle to selvmordsforsøg til før Jacob Svendsen fik en plads på en døgninstitution. Nu kritiserer han myndighederne for manglende hjælp efter en barndom fyldt med mishandling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2013 blev to plejeforældre fra Mern dømt for mishandling af deres plejebørn.

Et af plejebørnene er Jacob Svendsen på 24 år. Da dommen over hans plejeforældre faldt, havde han håbet på, at kommunen ville give ham den massive hjælp og støtte, som han havde behov for. I stedet kom han så langt ud, at han forsøgte selvmord. Det skriver Jyllandsposten.

Misbruget hos plejefamilien drev Jacob Svendsen til at flygte derfra kort før sin 18 års fødselsdag. Og der var først herefter at myndighederne opdagede, hvad der foregik i hjemmet.

De kontaktede tidligere plejebørn og fik blandt andet fat i en 25-årig mand fra København. Han kunne fortælle om horrible scenarier, hvor plejefaderen havde holdt hans hoved under vand som afstraffelse og havde sultet ham og de andre plejebørn.

Ensomhed, indbrud og stoffer

Plejeforældrene fik domme på henholdsvis to år til plejemoderen og to år og seks måneder til plejefaderen.

Jacob Svendsen fik ingenting. Efter hans flugt skulle den knapt 18-årige dreng bo for sig selv, til trods for at hans socialrådgiver mente at Jacob "ikke er moden til at bo ude endnu". Ensomheden og de tidligere oplevelser drev Jacob Svendsen ud i at opsøge dårligt selskab, og han blev afhængig af forskellige rusmidler. For at finansiere stofferne begyndte han har begå indbrud.

Jeg blev mere og mere ensom. Jeg kunne ikke rumme mig selv og være i min krop, siger Jacob Svendsen til Jyllandsposten.

- Jeg blev mere og mere ensom. Jeg kunne ikke rumme mig selv og være i min krop, siger Jacob Svendsen til Jyllandsposten.

Fredag den 12. juni 2010 besluttede Jacob Svendsen, at han ikke ville leve mere.

Han barrikerede sig med sofaen for døren og satte ild til den. Han ville brænde sig selv ihjel. Brandvæsenet blev tilkaldt, men da de fik Jacob reddet ud af flammerne, forsøgte han at løbe ind igen. Han blev indlagt på et psykiatrisk hospital i Oringe.

Andet selvmordsforsøg

I 2015 forsøgte Jacob Svendsen igen at tage sit eget liv - denne gang med piller. Herefter blev han igen indlagt og udskrevet efter bare to dage. Han blev bevilget en døgnplads for misbrugsafvænning umiddelbart efter det andet selvmordsforsøg. Han vejede 45,2 kilo da han blev indskrevet på døgninstitutionen.

Jeg synes, at det er mærkeligt, at jeg skal forsøge at tage livet af mig selv for at blive hørt og set, siger han til Jyllandsposten.

Jacob Svendsens historie handler om en ung mand, der ikke blev grebet af myndighederne efter mange års mishandling. I dag har han været clean i næsten ni måneder.

- Jeg synes, at det er mærkeligt, at jeg skal forsøge at tage livet af mig selv for at blive hørt og set, siger han til Jyllandsposten.


Nyhedsoverblik