Papiret fra dine julegaver kan ikke genanvendes

Efter en juleaften med mange gaver under træet, er der masser af gavepapir, der skal smides ud. Men gavepapiret må ikke komme i papircontaineren.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ofte bunker af gavepapir i hjørnerne i stuen, når juleaften er ved at være slut. Men når det farvestrålende papir fra gaverne skal smides ud, er det vigtigt at huske, at sortere det på den rigtige måde.

Gavepapiret må ikke komme i genbrugsbeholderens rum til papir eller i papircontaineren, oplyser Refa, der står for affaldshåndteringen i Lolland

Artiklen fortsætter under klippet.

Ernst Andersen fra Vordingborg Genbrugsplads fortæller, hvordan du skal sortere dit juleaffald. 

Kommune og Guldborgsund Kommune. Gavepapir kan nemlig ikke laves til genbrugspapir.

Det flotte papir er ofte overfladebehandlet, og derfor er det ikke egnet til produktion af genbrugspapir, skriver Refa. 

Læs også
Guide:
Hvad stiller du op med juleaffaldet?
Læs også
Guide:
Hvad stiller du op med juleaffaldet?

Firmaet oplyser, at det plast og glimmer, som ofte pryder gavepapiret, heller ikke hører hjemme i genbrugspapiret.

Skal afleveres på genbrugspladsen

Gavepapirets skal afleveres i klare sække på genbrugspladsen, eller man kan smide det i den almindelige affaldscontainer. 

Gavebånd må heller ikke komme i papircontaineren, da det kan stoppe maskineriet i sorteringsanlægget. 

Jul i Nakskov i 1947
Læs også
Kom med til juleaften i Nakskov i 1947
Jul i Nakskov i 1947
Læs også
Kom med til juleaften i Nakskov i 1947

Her kan du læse mere om, hvordan du sorterer dit affald korrekt. 

Sorter julens affald rigtigt:

  • Tøm papkasserne for flamingo og andet ikke-pap: Mange genbrugspladser er åbne i dagene efter jul, så du kan køre afsted med papkasser fra gaveregnen. Bare du husker at fjerne flamingo, gavebånd, plastik og andet, som ikke er pap. Har du en papcontainer derhjemme, så riv pappet i mindre stykker, så det kan komme ud igen, når skraldebilen henter det.
  • Fjern pynt fra juletræet: Husk også at fjerne julepynt, lys og stjerne fra juletræet, inden du afleverer det på genbrugspladsen eller stiller det ud til for eksempel storskraldsafhentning.
  • Andefedt stopper kloakken til: Andefedt risikerer at stoppe til i kloakkerne og giver besvær på rensningsanlæggene. Undgå derfor at hælde det i vasken. Brug fedtet til at stege kartofler i - det er lækkert. Eller sorter det som madaffald, hvis din kommune giver mulighed for det - hvis ikke, skal det i restaffaldet.
  • Papir og gavebånd: Tag et ekstra kig på gavepapiret fra juleaften. Mon ikke der er noget, som kan bruges igen til en lidt mindre gave for eksempel? Og båndet, især det af stof, har mange gaver i sig endnu. Hvis ikke, skal papiret og bånd de fleste steder sorteres som restaffald.
  • Giv til genbrug: Har du fået nyt tøj i julegave? Ny telefon? Så tænk over, at dine gamle sager kan gives til de velgørende organisationers mange genbrugsbutikker og få nye glade ejere - i stedet for at samle støv derhjemme eller ryge ud som skrald.

Kilde: Dansk Affaldsforening


Nyhedsoverblik