Pape vil straffe hårdere for indbrud mens folk er hjemme

Straffen skal øges med en tredjedel, hvis der er nogen hjemme, når tyven bryder ind, mener justitsminister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om antallet af indbrud falder, så er indbrud et så alvorligt indgreb i privatlivet og i tryghedsfølelsen, at kursen skal strammes over for tyvene.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Han lægger op til, at tyve, der bryder ind, mens der er nogen hjemme, skal have en hårdere straf.

- Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere ubehageligt end at vågne op om natten og opleve, at en indbrudstyv er trængt ind i ens hjem, siger han i en pressemeddelelse.

Vil øge straffen med en tredjedel

Konkret vil ministeren øge straffen med en tredjedel, hvis der er nogen hjemme, der hvor tyven bryder ind.

quote Når indbrudstyve bryder ind i ens hjem, ødelægger de ikke bare vinduet eller døren. De ødelægger også den grundlæggende tryghed, man har i sit hjem

 Søren Pape Poulsen (K), justitsminister 

En indbrudstyv, der begår indbrud, mens der er nogen hjemme, skal altså i stedet for eksempelvis 60 dages fængsel blive idømt 80 dages fængsel.

Og så er det på tide, at indbrud får sin egen særskilte paragraf i straffeloven, mener ministeren.

I dag straffes indbrud efter tyveriparagraffen, der omfatter alt fra cykeltyveri til butikstyveri og altså indbrudstyveri.

Pape: Tyve ødelægger den grundlæggende tryghed

En særskilt indbrudsparagraf vil markere forbrydelsens alvor, mener justitsministeren.

- Når indbrudstyve bryder ind i ens hjem, ødelægger de ikke bare vinduet eller døren. De ødelægger også den grundlæggende tryghed, man har i sit hjem, lyder hans begrundelse. 

Læs også
Ægtepar bagbundet ved hjemmerøveri i Tingsted
Læs også
Ægtepar bagbundet ved hjemmerøveri i Tingsted

Som et tredje punkt varsler justitsministeren en ny strategi mod omrejsende kriminelle grupper.

Indbrud i private hjem er allerede et fokusområde fra Rigspolitiet, fremgår det af materiale fra Justitsministeriet.

Antallet af indbrud falder

Målet er, at antallet af indbrud i privat beboelse skal ned med otte procent frem mod 2020. Samtidig skal flere sager om indbrud opklares.

Antallet af indbrud er allerede faldet, i hvert fald hvis man måler på antallet af anmeldelser. I 2016 blev der registreret 31.900 indbrud i private hjem. Det var det laveste de seneste ti år.

Fra 2015 til 2016 faldt antallet af indbrud med 3,9 procent. Det dækker dog over regionale forskelle, oplyser ministeriet. 

I november 2016 blev Margit og Leif Steffensen overfaldet i deres eget hus i Tingsted nord for Nykøbing Falster af røvere, som stak af med pensionisternes smykker og penge. Hør Margit fortælle om den gruopvækkende nat:

 


Nyhedsoverblik