Omskifteligt forårsvejr skaber dampende marker

Forårsvejret spiller os et puds for tiden, men én ting kan man i hvert fald sige, at det er godt for: smukke naturfænomener.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag kunne man flere steder opleve et smukt naturfænomen i form af dampende marker.

Billederne til artiklen her er taget af Pusle Fleron og Karen Ingrid Nicolaisen fra henholdsvis Hjertebjerg og Højbjerg.

De har begge taget billederne de sidste par dage, hvor vejret har været meget omskifteligt, og det er et syn, der er opstået i det specielle aprilvejr.

Naturvejleder i Storstrøm Marie Roland  forklarer, at de idyllisk dampende marker opstår, når luften er kold, men jorden er fugtig og varm, men der er ikke hele året, du kan være så heldig at få et glimt af naturfænomenet.

- Det opstår oftest, når vejret er meget omskifteligt, ligesom man vidst godt kan sige, at det er i disse dage, siger Marie Roland.

Opstår ofte på pløjemarker

Solen varmen markerne op, så vanddampen stiger op i  koldere luft. Her bliver dampen kondenseret til små vanddråber, og dette kan ses som damp over markerne. 

- Så det er faktisk lidt ligesom, når mosekone brygger, forklarer Marie Roland.

Marie Roland fortæller også, at dampen fra markerne oftere forekommer på tomme marker,

- Det kan ofte opstå over pløjemarker, som er mørke i farven. Det er lidt ligesom, hvis du har en sort t-shirt på, og solen skinner på den, så suger den også al varmen til sig, uddyber Marie Roland.


Nyhedsoverblik