Omstridt skovsti ryddet for kabelstumper og plastik

Et hold har ryddet grusstien ved Rønnebæk Søskov for det byggeaffald, såsom plastik og metalstykker, som gruset var fuld af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er slut med at finde kabelstumper, plastik- og metalstykker på skovstien ved Rønnebæk Søskov lidt udenfor Næstved.

For et hold af nyttejobbere fra Næstved Kommune, ansatte fra Naturstyrelsen og entreprenører har været i fuld gang med at rydde stien for de mange unaturlige stykker byggeaffald, som gruset var fuld af.

Saltø Skov
Læs også
Endnu en skov flyder med plastik: - Det er ikke acceptabelt
Saltø Skov
Læs også
Endnu en skov flyder med plastik: - Det er ikke acceptabelt

Det oplyser Naturstyrelsen til TV ØST.

- Der gik en fortrop på fem personer foran traktoren og samlede det umiddelbart synlige, og herefter syv personer bag traktoren, som tog det, der var blevet harvet løs. Da vi skulle retur, gik alle 12 og samlede over samme strækning, hvis noget skulle være overset, fortæller naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen.

- Vi kan nok aldrig garantere, at der ikke vil arbejde sig lidt jern og kabelstumper op i ny og næ, men der blev samlet ind i otte skraldesække og fire spande. Sammenlagt fyldte dagens høst to fyldte skraldesække, fortæller hun.

Onsdag blev der lagt et helt nyt lag af rent stabilgrus ud på skovstien.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan gik holdet og samlede skrald op på stien.
Sådan gik holdet og samlede skrald op på stien.

Flere skovstier var fuld af affald

Skovstien ved Rønnebæk Søskov blev meget omdiskuteret i medierne, fordi flere borgere undrede sig over de mange kabelstumper, plastik- og metalstykker, som åbenlyst lå og flød i det nyanlagte grus.

Ifølge Naturstyrelsen, der stod for at anlægge stien, var det en forkert type grus, de havde fået leveret og anlagt. 

- Der må være nogle politikere, der tager fat i det her og får lavet nogle klare regler – for ja, det er en fin tanke, at man genbruger byggemateriale, men folk skal ikke se på sådan en omgang, sagde Jørgen Sandby Nielsen, projektleder hos Naturstyrelsen.

Det var ikke den første skovsti, der flød med byggeaffald i gruset. Også ved Saltø Gods var den samme type grus blevet anlagt til skovsti. 

Saltø Skov
Læs også
Skovstier er fyldt med små og store plastikstykker
Saltø Skov
Læs også
Skovstier er fyldt med små og store plastikstykker

Det viste sig at stamme fra samme firma, RGS Nordic, som var uforstående overfor, at man brugte genbrugsgruset til skovstier, da man som regel bruger det med et lag asfalt ovenpå.

- Vi anbefaler, at hvis man bruger det, lægger man det et sted, hvor det ikke ligger til gene. Det er jo ikke til fare for miljøet. Men det ser ikke kønt ud. Det er vi enige i, udtalte Ebbe Naamansen, der er miljøchef hos RGS Nordic.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2 ØST

Minister tog ansvaret

Flere politiske ordførere på miljøområdet har givet deres holdning tilkende om, at det ikke burde kunne ske, at man benytter den slags grus i naturen. 

- Det er klart, at det går jo ikke. Vi gør jo alt muligt for, at folk skal behandle vores natur ordentligt, og vi gør en lang række indsatser for at begrænse affald alle mulige steder, og så går det selvfølgelig ikke, at man spreder det med fuldt overlæg, fordi man anlægger en sti, udtalte Christian Rabjerg Madsen (S), miljøordfører for Socialdemokratiet, den 15. november.

Skovsti skrald
Læs også
Ordførere om skovsti med plastikaffald: - Det burde ikke kunne ske
Skovsti skrald
Læs også
Ordførere om skovsti med plastikaffald: - Det burde ikke kunne ske

- Hvis man bruger sådan noget byggeaffald, knuser det og genbruger det, og det gør man tit, men så gør man det under asfaltveje. Men at lægge det ud i skoven, det virker altså grotesk på mig. Det ser underligt ud, sagde Pia Adelsteen (DF), miljøordfører fra Dansk Folkeparti.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tog til sidst ansvaret for gruset, som Naturstyrelsen havde fået lagt ud. 

- Det fremgår relativt tydeligt af det her indslag, at man har talt forbi hinanden. Der er nogen, der har leveret et produkt, som nogle andre troede var et andet. Og så har jeg åbenbart to styrelser, der lige skal finde ud af, hvem der har ansvaret for hvad. Det falder tilbage på mit bord uanset hvad, sagde Jakob Ellemann-Jensen til TV ØST den 15. november.

Læs også
Minister tager ansvaret for plastikstykker i genbrugsgrus
Læs også
Minister tager ansvaret for plastikstykker i genbrugsgrus

- Så nu skal vi have ryddet op nede i skoven, og vi skal have sikret os, at det her, det skal ikke ske en anden gang, sagde ministeren.


Nyhedsoverblik