Oldtidsminder blev ødelagt: Nu kæmper godsejer om regningen

Landsretten tager nu stilling til, om godsejer Bernt Johan Collet skal betale 600.000 kr. for reetablering af ødelagte fortidsminder på godsets jord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag begynder sagen om ødelagte eller beskadigede gravhøje og en langdysse i Østre Landsret.

Der er tale om en civil sag, som Københavns Byret tog stilling til i 2015, og som ejeren af Lundbygaard Gods ved Vordingborg, Bernt Johan Collet har anket til landsretten.

bernt_johan_collet_2.jpg
Læs også
Godsejer nægter at betale for ødelagte fortidsminder
bernt_johan_collet_2.jpg
Læs også
Godsejer nægter at betale for ødelagte fortidsminder

Fortidsminderne blev pløjet ned og beplantet med juletræer på godsets jord. 

Ifølge godsejeren var det en skoventreprenør, han havde hyret, der var ansvarlig for ødelæggelserne.

Skal betale 600.000 kr.

Sagen kørte i 2014 som en straffesag i Retten i Nykøbing Falster.  Her blev det ikke bevist, at Collet var ansvarlig for ødelæggelserne, og han blev frifundet.

Museumsloven

  • §29 f På fortidsminder og inden for en afstand af 2 m fra dem må der ikke foretages jordbehandling, gødes eller plantes. Der må heller ikke anvendes metaldetektor.
     
  • § 29 p. Det påhviler den til enhver tid værende ejer eller bruger af en ejendom at berigtige et ulovligt forhold.

Men da sagen året efter kom for retten i Københavns Byret blev en anden lov, Museumsloven, taget i brug af Kulturstyrelsen for at få betalt regningen for at genetablere fortidsminderne.

Her blev godsejeren dømt til at skulle betale 180.000 kr. for reetablering af 11 gravhøje i Skovhuse ved Stensved øst for Vordingborg, samt cirka 360.000 kr. for reetablering af en langdysse fra den yngre stenalder i Vallebo Skov.

Desuden skulle han betale 80.000 kr. i sagsomkostninger.

Kunne have gjort det billigere selv

Men godsejer, kammerherre og tidligere, konservativ forsvarsminister, Bernt Johan Collet mener ikke, det er rimeligt, at han skal betale så meget for reetablering af fortidsminderne.

I en artikel i Information i august 2016 fortæller Collet, at han ikke vil betale så meget for reetableringen, da den ville være blevet billigere, hvis han havde fået lov til at medvirke med godsets entreprenørmaskiner og grus fra egen grusgrav.

Desuden mener han, at Kulturstyrelsen har genskabt langdyssen til et slags monument, hvor den før - ifølge godsejeren - næsten ikke var synlig.

Der forventes dom i sagen i Østre Landsret om fire uger.


Nyhedsoverblik