Odsherred står til at vinde på ny boligskat

Mens kommunerne nord for københavn vinder flest penge på forslaget til ny boligskat, så er det Odsherred, der relativt vinder mest på den nye ordning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens regeringens udspil til en ny boligskat bliver kritiseret for at tilgodese boligejere særligt omkring København og de store byer, viser beregninger ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten søndag, at det er provinskommuner som Odsherred, Lolland og Lemvig, der står til den relativt største skattelettelse.

- Det er overraskende for mig, at det forholder sig sådan. Men jeg vil først glæde mig, når jeg ser en endelig aftale, siger Odsherreds socialdemokratiske borgmester, Thomas Adelskov.

En typisk husejer i Odsherred får halveret sine samlede boligskatter i 2021 fra at skulle betale 13.600 kr. om året med de nuværende regler til at skulle betale 7.300 kr. med de nye regler, viser tal fra Skatteministeriet.

 Det er en skattelettelse på 6.300 kr. eller 47 pct.

Kommuner tæt på København før størst gevinst

 Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har ellers kritiseret den »geografiske skævhed« i regeringens udspil.

Men det er kun rigtigt, hvis man udelukkende ser på enkeltelementer som fastfrysning af grundskylden og afskaffelse af den såkaldte topskat på de dyreste boliger.

Beregningerne af de samlede effekter viser en anden geografisk fordeling.

- Det er slet ikke korrekt at sige, at reformen kun gavner velhaverne i Gentofte og på Frederiksberg. Man får f.eks. rettet nogle meget forkerte vurderinger i nogle udkantskommuner,« siger økonom Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter.

Million-regel rammer skævt

Den typiske husejer på Frederiksberg står til gengæld til den største skattelettelse i kroner og øre - fra 69.200 kr. i samlede boligskatter i 2021 med de nuværende regler til 59.000 kr. efter de nye regler.

Det er en skattelettelse på godt 10.000 eller 15 pct.

 Socialdemokratiet fastholder kritikken:

 - Det er korrekt, at det er geografisk skævt, når man isoleret ser på afskaffelsen af millionærknækket, siger Benny Engelbrecht.


Nyhedsoverblik