Nervøse forældre protesterer over ny skolestruktur - det kan ramme børnene

Byrådet i Odsherred Kommune har planer om, at der fra næste skoleår 2019 skal være fire skoler. Langt fra alle borgere er tilfredse med den idé.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først havde de ni skoler i Odsherred Kommune, så ville de samle det i to storskoler. Men nu vil kommunen igen dele det op i fire skoler.

Det nye skolestrukturforsalg har været sendt i høring og i dag, torsdag, er det sidste dag, borgerne kan aflevere deres høringssvar. Det er langt fra alle, der er lige tilfredse.

quote Der er slet ikke tid nok til at lave så store forandringer

Pernille Haagensen, forældre

En gruppe forældre fra Odden, Egebjerg og Nykøbing Sjælland er imod forslaget om fire skoler. De mødes i dag for sammen at gå mod det gamle rådhus i Nykøbing Sjælland og vise deres utilfredshed.

Nordskolen afdeling Højby
Læs også
Efter massiv kritik:
Skoler får deres ledelse og gamle navne tilbage
Nordskolen afdeling Højby
Læs også
Efter massiv kritik:
Skoler får deres ledelse og gamle navne tilbage

- Den nuværende struktur er kun fire år gammel, og den kom samme tid som den nationale skolereform. På en del af afdelingerne er det faktisk endt med at fungere helt okay, det her samarbejde. Vi synes, det er rigtig ærgerligt, hvis vi skal igennem endnu en stor omstruktureringsproces, siger Kristine Marie Berg, der har taget initiativ til at samle gruppen af forældre og sammen aflevere deres høringssvar i dag til formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget.

Bekymret forældre: Der sker for mange forandringer

For fire år siden besluttede politikerne i Odsherred Kommune at samle økonomi og ledelse i to store skoledistrikter, Sydskolen og Nordskolen.

Det var en beslutning, der samtidig betød, at der kun var to skolebestyrelser i hele kommunen. 

I august i år sadlede byrådspolitikerne om igen. Der var blevet for langt til ledelsen og elever, lød det. Derfor vil kommunalpolitikerne nu ændre skolestrukturen og bringe medbestemmelsen tilbage ud på skolerne igen.

De fire nye skoler med selvstændig ledelse

Grundtvigsskolen, Nykøbing 5. - 9.
Nordgårdsskolen, Nykøbing 0. - 4.

Højby Skole 0.- 9.
Odden Skole 0.- 6.

Vig Skole 0.- 9.
Egebjerg Skole 0.- 6.

Bobjergskolen, Asnæs 0.- 9.
Skolen på Fjorden, Fårevejle 0.- 9.
Vallekilde-Hørve Skole 0.- 6.

Men gruppen af forældre, der i dag afleverer deres høringssvar, vil ikke have flere forandringer.

- Der sker for mange ændringer lige nu, og det skal allerede indføres fra næste skoleår i 2019. Der er slet ikke tid nok til at lave så store forandringer, mener Pernille Haagensen, der er forældre og også deltager til dagens demonstration.

- Vi frygter arbejdstrivsel blandt lærerne, og om børnene kan klare de her ændringer igen, siger hun.

Samarbejdet fungerede ikke for alle

Ifølge initiativtager Kristine Marie Berg har forældrene i afdelingerne i Nykøbing, Egebjerg og Odden, været glade for det samarbejde omkring Nordskolen, som der har været. Derfor er de kede af, at der nu igen kommer en forandring.

quote Det har ikke noget at gøre med, at vi er bange for en forandring. Det handler om, at vi har en rigtig godt samarbejde kørende

Kristine Marie Berg, forældre

Er det mere forandringen i sig selv, I er imod, end det er selve forslaget med fire skoler?

- Det har ikke noget at gøre med, at vi er bange for en forandring. Det handler om, at vi har en rigtig godt samarbejde kørende. I den nuværende struktur er der nogle afdelinger, som ikke føler, det fungerer for dem. Det skal der selvfølgelig gøres noget ved, men vi mener, det er rigtig ærgerligt, hvis det samarbejde splittes, siger Kristine Marie Berg og fortæller, at samarbejdet ikke fungerede for afdelingen i Højby.

fejoe_skole_sang.jpg
Læs også
Skolestrukturer i forandring: Kommuner reagerer på kritik
fejoe_skole_sang.jpg
Læs også
Skolestrukturer i forandring: Kommuner reagerer på kritik

Men skulle I ikke have vist jeres utilfredshed noget før, end nu i sidste time inden afleveringsfristen?

- Vi kunne ikke være kommet med det før. Det kom som en stor overraskelse, da byrådet meldte ud, at der nu igen ville komme en ændring i skolestrukturen. Vi kunne ikke regne ud, at politikerne ville komme med det forslag, siger Kristine Marie Berg.

Hvad håber I at få ud af jeres demonstration i dag?

- Jeg håber, der kommer det ud af det, at Nykøbing, Egebjerg og Odden kan have en skolestruktur sammen. Og om ikke andet, så håber jeg, at den skolestruktur, der kommer næste gang, vil fungere for alle skoler.

Orgnisation: Det styrker nærdemokratiet at skolerne får en bestyrelse

Hos Skole og Forældre, som er landsorganisation for skolebestyrelser og forældre til børn i Folkeskolen, er man positive over for, at kommunen går tilbage til selvstændige skole.

quote Det giver lokalt fundament og styrker nærdemokratiet, da der kommer en skolebestyrelse på hver skole

Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre

Det betyder nemlig også, at hver skole får sin egen skolebestyrelse.

- Det giver lokalt fundament og styrker nærdemokratiet, da der kommer en skolebestyrelse på hver skole, lyder det fra Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre.

Ifølge lokalpolitikernes planer skal skolernes gamle navne tilbageføres, og skolernes skal etableres som profilskoler med obligatoriske målsætninger for faglig og pædagogisk udvikling med egen skolebestyrelse og egen skoleleder.


Nyhedsoverblik