Museum finder mønter fra middelalderen i stor udgravning

Arkæologer fra Museum Sydøstdanmark har fundet omkring 50 mønter ved Præstø. De kan tidsbestemmes helt tilbage til 1300-tallet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arkæologer fra Museum Sydøstdanmark har fundet omkring 50 mønter fra middelalderen ved Antonihøjen i Præstø. Mønterne kan dateres helt tilbage til 1300-tallet. Fundet er sket efter en forundersøgelse på en byggegrund på stedet.

- Det er påfaldende, at der er så mange mønter. Vi har snart fundet 50, siger udgravningsleder Henrik Høier fra Museum Sydøstdanmark.

foto_3_bjoernar_maage_holder_lerskiven_fra_syltholm_foto_museum_lolland-falster.jpg
Læs også
Lerklumper med bidemærker dukket op på Lolland - eksperterne er forbløffede
foto_3_bjoernar_maage_holder_lerskiven_fra_syltholm_foto_museum_lolland-falster.jpg
Læs også
Lerklumper med bidemærker dukket op på Lolland - eksperterne er forbløffede

I august tog arkæologer fra Museum Sydøstdanmark første spadestik syd for Antonihøjen ved Præstø. Efter kort tid stødte arkæologerne på et såkaldt kulturlag - et jordlag med tegn på menneskelig aktivitet. Det varslede særlige fund tidligt. Udgravningslederen fortæller, at de var spændte fra begyndelsen.

- Så ved man, at der har været noget, man skal undersøge, siger Henrik Høier om de første spadestik.

Artiklen fortsætter under billedet...

 
  Foto: Henrik Høier - Museum Sydøstdanmark

Kan have været handelsplads

Først troede arkæologerne, at kulturlaget var tegn på, at der havde været en bygning på stedet. Det viste sig dog ikke at være tilfældet. Men fundet af mønter har ikke gjort laget mindre spændende.

- Der tyder på, at der kan have været en handelsplads, siger Henrik Høier.

vo1_arkaeologisk_fund_fra_cng11.jpg
Læs også
Udgravning af hus fra middelalderen skaber begejstring: - Det er ret unikt
vo1_arkaeologisk_fund_fra_cng11.jpg
Læs også
Udgravning af hus fra middelalderen skaber begejstring: - Det er ret unikt

Fundet af mønter er særligt interessant, fordi de kan bruges til at datere perioden for kulturlaget. Mønterne bliver dateret helt tilbage til 1300-tallet, hvor kongen Erik Menved (1286-1319) regerede.

Perioden strækker sig fra 1300 til 1400-tallet. Men det er 1400-tallet, der vækket mest opsigt. I dette århundrede donerede Christian den 1. Præstø til Antonitteordenen - nærmere bestemt i 1470.

Henrik Høier fortæller, at det er denne historie, der gør fundene interessant. Det gør det nemlig klart, at der har været særlig aktivitet på Antonihøjen i den periode.

Arkæologerne har også fundet dyreknogler og andre metalgenstande som knive, nåle og søm i kulturlaget. De kan dog ikke definere kulturlaget endnu. Det vil kræve flere undersøgelser af jord og de andre fund.

Foruden mønterne er der også fundet dette mandshoved i bronze, som stammer fra en lysestage.
Foruden mønterne er der også fundet dette mandshoved i bronze, som stammer fra en lysestage. Foto: Henrik Høier - Museum Sydøstdanmark

Nyhedsoverblik